ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14 Μαΐου, Τιμή της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου…

Το χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά επέλεξαν οι ποντιακοί σύλλογοι «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης», «Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης», «Ένωση Ποντίων Πολίχνης» και ο Δήμος Παύλου Μελά (Τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού) για να τιμήσουν την Κυριακή 14 Μαΐου, την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου). Οι εκπρόσωποι των τριών συλλόγων συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Παιδείας Ιωσήφ (Άκη) Αράπογλου και συζήτησαν λεπτομέρειες για τα οργανωτικά θέματα. Η Γενοκτονία αποτελεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το βαρύτερο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (1916 – 1923) είναι η δεύτερη, χρονικά, Γενοκτονία του 20ού αιώνα. Το Φεβρουάριο του 1994, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων στο μαρτυρικό Πόντο.

Συνεργασία για τρίτη χρονιά των τριών σπουδαίων ποντιακών συλλόγων του Δήμου Παύλου Μελά
Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι τρεις σύλλογοι συνεργάζονται δημιουργικά με την πολύτιμη αρωγή του Δήμου, για να τιμήσουν τις 353.00 αθώες ψυχές, οι οποίες ακόμα ζητούν δικαίωση.
Η αρχή έγινε τη Δευτέρα 18 Μαϊου 2015 στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης της Πολίχνης. Με πλήθος κόσμου και σε συγκινητική ατμόσφαιρα, οι διοργανωτές υπενθύμισαν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές εστίες τους από τους Τούρκους, που είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ελλήνων του Πόντου σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς. Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή και συνεχίστηκε στο χώρο του θεάτρου με μουσικές αναφορές από το σχήμα του Γιώργου Πουλαντσακλή, μονόπρακτο δρώμενο από τη Γεωργία Σιδηροπούλου και την εξαιρετική ομιλία του διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Κυριάκου Χατζηκυριακίδη.

Την Τρίτη 17 Μαϊου 2016, στην Πλατεία Ελευθερίας της Άνω Ηλιούπολης, η βροχή δεν πτόησε τους συγκινημένους θεατές και κανείς δεν αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η βραδιά. Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, τους Προέδρους των τριών συλλόγων Αλέξανδρο Εμεινίδη, Κώστα Παπαδόπουλο, Πόπη Πολυματίδου και την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Σταυρούπολης Γεωργία Κωνσταντινίδου. Έγραψε χαρακτηριστικά ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης: «Κρατώντας τα μαχαίρια τους στα χέρια και κάνοντας έναν κύκλο, ακρίτες του Πόντου δίνουν τον όρκο του πολεμιστή. Το βλέμμα αγριεμένο, το ύφος αυστηρό και με το «χρώμα» του μετάλλου η φωνή τους. Αφού ορκίστηκαν να πεθάνουν για την πατρίδα και φώναξε «παρών» κάθε ένας από αυτούς στην ανάγνωση των ονομάτων των Ποντίων καπεταναίων, πιάνονται χέρι-χέρι και αρχίζουν μια παθιασμένη σέρρα, καταθέτοντας όλη τη δύναμη της ψυχής τους! Ήταν ένα κομμάτι από το εξαιρετικό και ιδιαίτερα συγκινητικό θεατρικό δρώμενο, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Παύλου Μελά και οι τρεις ποντιακοί σύλλογοι που λειτουργούν στα όριά του: οι «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης», η «Ένωση Ποντίων Πολίχνης» και ο «Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης».

Για αρκετή ώρα τα μάτια ήταν καρφωμένα στη σκηνή και το μόνο που ακουγόταν ήταν οι γόοι από το κλάμα κάποιων κατασυγκινημένων θεατών. Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η παράσταση αφορούσε την αληθινή και ανατριχιαστική ιστορία του «Κούκουδα», ενός Ποντίου που έπνιξε με τα ίδια του τα χέρια το μωρό του για να μην ακούγεται το κλάμα του και να γλιτώσουν από τους Τούρκους όλοι οι συγχωριανοί του που κρύβονταν σε μια σπηλιά.  Η βροχή στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε περίπου μισή ώρα πριν αρχίσει η εκδήλωση. Σταμάτησε όταν τοποθετήθηκε προς χάριν του θεατρικού δρωμένου μια εικόνα της Παναγίας Σουμελά πάνω στη σκηνή. Η εικόνα σηκώθηκε, για να ξεκινήσει η σέρρα. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή άνοιξαν οι ουρανοί…’’

Αφήστε μια απάντηση