ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγρότες: Τα μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα

Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, καθώς και η επίσπευση των εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων  περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης για τους αγρότες, τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη και τα οποία εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η παρέμβαση για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ανέρχεται στα 76 εκατ. ευρώ, και όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, πρόκειται για μέτρο στο πλαίσιο του περιορισμού του κόστους παραγωγής.

Επίσης, οι εκκρεμείς αγροτικές αποζημιώσεις τόσο μέσω του ΕΛΓΑ όσο και μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ανέρχονται στα 120 εκατ. ευρώ.

Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις, όπως ανακοίνωσε από την Κοζάνη ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα «ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν».

Στο μεταξύ σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις και για τους μηλοπαραγωγούς. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός «θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για οριζόντια στήριξη και για ποικιλίες που ενδεχομένως να ήταν έξω από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Έχω ήδη δώσει τις σχετικές κατεύθυνσης στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης».

 

Αφήστε μια απάντηση