Αλλάζει ρότα για το προσφυγικό η κυβέρνηση: Από την καταστολή στη συναίνεση και τα μέτρα στήριξης

0

Μετά τα όσα απαράδεκτα διαδραματίστηκαν στη Λέσβο και τη Χίο το προηγούμενο 48ωρο, η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα τελικά και άλλαξε ρότα για το καυτό ζήτημα του προσφυγικού. Απέσυρε τις δυνάμεις των ΜΑΤ και από την προσπάθεια επιβολής της δημιουργίας των κλειστών κέντρων δια της καταστολής, πέρασε σε κινήσεις συναίνεσης και στη λήψη μέτρων στήριξης των νησιών. Μάλιστα, είναι τόση η αγωνία της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού της κατάστασης -και όχι άδικα- που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε την «επικίνδυνη» αποστολή της επίσκεψης στα νησιά και της επιχείρησης εκτόνωσης της έντασης, κάτι που σημαίνει κατανάλωση τμήματος από το προσωπικό κεφάλαιο αξιοπιστίας και αποδοχής που διαθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα γεγονότα προκαλούν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης -και εύλογα-, καθώς το προσφυγικό εξελίσσεται σε «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης.

Συμφιλίωση ή αλλιώς… συναντίληψη
Την προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στα νησιά και της κόντρας των τοπικών αρχόντων με την κυβέρνηση ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η επιχείρηση «συμφιλίωσης» με τους νησιώτες «βαφτίστηκε» συναντίληψη. Έτσι, μετά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του Β. Αιγαίου, ανακοινώθηκε ότι υπάρχει «συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών». Επισημάνθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι κατά τη σύσκεψη καλλιεργήθηκε ένα εποικοδομητικό κλίμα και τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα, με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Αποφασίστηκαν μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, η άμεση διαβούλευση των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης με το περιφερειακό συμβούλιο και τα δημοτικά συμβούλια, και η υποβολή προτάσεων από πλευράς τους, ενώ ανακοινώθηκε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες και τα τρία νησιά.

Τα μέτρα στήριξης
Όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας της συνάντησης που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών. Τονίστηκε επίσης, ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν, και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.Εκείνο που αποφασίστηκε, είναι ότι τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις. Σαφές έγινε ότι αποτελεί κοινό τόπο η αναγνώριση της ανάγκης άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν ήδη λάβει άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες. Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί, με βάση τις ανάγκες των κατοίκων τους. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά, ξεκινώντας τις επόμενες μέρες από τη Σάμο.

https://www.in.gr/2020/02/28/politics/kyvernisi/allazei-rota-gia-prosfygiko-kyvernisi-apo-tin-katastoli-stis-kiniseis-synainesis-kai-ta-metra-stiriksis/

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.