ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός με λύσεις ανάγκης και… Κουβέλη

Πολιτική αμηχανία προδίδει ο μίνι ανασχηματισμός τον οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση το απόγευμα της Τετάρτης. Ο μόνος υπουργός που φεύγει οριστικά είναι Γιάννης Μουζάλας, ενώ αρνητική εντύπωση προκάλεσε η είσοδος του Φώτη Κουβέλη στο κυβερνητικό σχήμα ως υφισταμένου του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Αμυνας. Οι μικρές κυβερνητικές αλλαγές δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε λύσεις ανάγκης ώστε να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και να αντικατασταθούν οι υπουργοί που παραιτήθηκαν ή καρατομήθηκαν, όπως οι κ.κ. Ζουράρις-Παπαδημητρίου και η κα Αντωνοπούλου. «Σφήνα» της τελευταίας στιγμής πρέπει να θεωρείται η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος ας σημειωθεί είχε στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα και είχε συμβάλλει στην πτώση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά το 2014 μη ψηφίζοντας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα, ως τότε πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Oι έξι αλλαγές του ανασχηματισμού:

  • Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Τοποθετείται στην θέση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το επίδομα ενοικίου της συζύγου του Ράνιας Αντωνοπούλου.
  • Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στη θέση του Γιάννη Μουζάλα, «τον οποίο ο Πρωθυπουργός ευχαριστεί θερμά για την προσφορά του στο Κυβερνητικό έργο», ο Δημήτρης Βίτσας. Ο κ. Μουζάλας μένει οριστικά εκτός κυβέρνησης.
  • Αναπληρωτής Υπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος αποτελεί και την …«έκπληξη» του ανασχηματισμού.
  • Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων ορίζεται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, στη θέση του Κώστα Ζουράρι.
  • Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο μέχρι σήμερα ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Αθανάσιος Ηλιόπουλος, στη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου.
  • Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Κωνσταντίνος Στρατής. Πρόκειται για μια νέα θέση που δημιουργείται στο εν λόγω υπουργείο.

Όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «οι αρμοδιότητες των νέων αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες ενώ καμία άλλη αλλαγή δεν επέρχεται στο Κυβερνητικό σχήμα».«Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους και όλες τους», είπε. Την Πέμπτη, στις 12:30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης. Η ορκωμοσία θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

ΝΔ: Οι επιλογές Τσίπρα αν μη τι άλλο διασκεδάζουν τους πολίτες
Με μια δηκτική δήλωση δια της εκπροσώπου Τύπου, Μαρίας Σπυράκη, η ΝΔ σχολιάζει τον ανασχηματισμό στον οποίο προέβη κυβέρνηση. Παράλληλα δεν παραλείπει να σχολιάσει την είσοδο του Φώτη Κουβέλη στο κυβερνητικό σχήμα, ο οποίος αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας στη θέση του Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος μετατίθεται στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής. «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», τονίζει η κυρία Σπυράκη χαρακτηριστικά Η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ: «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με ανθρώπους που έρχονται από το προχθές ο κ. Τσίπρας προχώρησε στον τελευταίο ανασχηματισμό της θητείας του. Αν μην τι άλλο o κ.Τσίπρας με τις επιλογές του διασκεδάζει τουλάχιστον τους πολίτες για να ξεχνούν πρόσκαιρα την καταστροφική πολιτική του. Τον ευχαριστούμε. Ειδικά για τον κ. Κουβέλη ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».

ΠΑΣΟΚ: «Εικόνα αποδρομής» -Ειρωνείες για Κουβέλη
Ειρωνικό σχόλιο για την ένταξη του Φώτη Κουβέλη στο κυβερνητικό σχήμα με τον μίνι ανασχηματισμό έκανε το ΠΑΣΟΚ. Σε λιτή ανακοίνωση η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «εικόνα αποδρομής» της συηκυβέρνησης. «Ο ανασχηματισμός της επιδότησης ενοικίου, οδηγεί σε εικόνα αποδρομής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Συγχαρητήρια στον νέο υφιστάμενο του Καμμένου, τον κ. Φώτη Κουβέλη», σημειώνει.

Ποτάμι: Με τον Κουβέλη η κυβέρνηση αποκτά νέα δυναμική
«Τελικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν εφεδρείες. Με τον κ.Κουβέλη αναπληρωτή του κ.Καμμένου, η κυβέρνηση της ιδεοληπτικής αριστεράς και της ψεκασμένης δεξιάς, αποκτά νέα δυναμική», σχολιάζει το Ποτάμι.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί το κεφάλαιο
Επίθεση στην κυβέρνηση μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εξαπολύει το ΚΚΕ. «Η ηθική μιας κυβέρνησης δεν κρίνεται μόνο απ’ το αν κάποιοι υπουργοί της απολαμβάνουν προκλητικά προνόμια, αλλά κυρίως από την πολιτική που αυτή υλοποιεί υπηρετώντας συνολικά την κοινωνική τάξη των προνομιούχων, δηλαδή του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού. Αυτό κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αυτό θα συνεχίσει να κάνει πιο εντατικά και μετά τον “εξ ανάγκης” ανασχηματισμό» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ.

Ενωση Κεντρώων: Πιθανότατα ο τελευταίος ανασχηματισμός πριν τις εκλογές
«Αυτός ο ανασχηματισμός είναι πιθανότατα ο τελευταίος πριν από τις επικείμενες εκλογές», σχολίασε η Ενωση Κεντρώων. «Ανασχηματισμός αδιεξόδου, χωρίς προοπτική για τη χώρα. Πιθανότατα και ο τελευταίος ανασχηματισμός πριν από τις επικείμενες εκλογές», ήταν το λακωνικό σχόλιο του κόμματος, σχετικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Αφήστε μια απάντηση