ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί για τις επαναλοιμώξεις από τον κορονοϊό

Ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί για τις επαναλοιμώξεις από τον κορονοϊό που σκαρφαλώνουν σε ποσοστό 28% και όπως φαίνεται δεν είναι τόσο «αθώες» όσο πιστεύαμε.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία», τόνισε αρχικά: «Μας προβληματίζει το 28% των επαναλοιμώξεων και μας προβληματίζει εδώ και ένα 20ήμερο. Οι επαναλοιμώξεις για εμάς είναι το κύριο θέμα. Όπως επίσης περίπου την τελευταία εβδομάδα έχουμε μία αύξηση νοσηλευομένων στις απλές κλίνες γύρω στο 15%. Βέβαια συγκριτικά με την Ευρώπη και την Αμερική που έχουν φτάσει στο 45%, δεν το συζητάμε. Εμάς εδώ είχε καλό καιρό, τώρα θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους και θέλει προσοχή».

Μάλιστα, «έκρουσε» τον κώδωνα του «κινδύνου», καθώς επεσήμανε πως δεν ισχύει το σκεπτικό πολλών ανθρώπων του ότι «αν νοσήσω μια φορά μετά δεν θα έχω πρόβλημα αν θα ξανακολλήσω»: «Οι επαναλοιμώξεις είναι ότι χειρότερο αν αυξάνονται συνέχεια, που σημαίνει αδυνατεί ο οργανισμός. Αρχίζει λοιπόν ο οργανισμός και μειώνει αντισώματα γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Όταν κάποιος προσβληθεί αρκετές φορές με τον κορονοϊό, όπως τονίζει η κ. Παγώνη, «ο οργανισμός μειώνει τις αντιστάσεις του, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι επιρρεπής σε πολλές ιώσεις και όχι μόνο στον κορονοϊο».

«Ο κόσμος πίστευε πως αν νοσήσω τελείωσα, έχω ανοσία. Αν νοσήσεις μπορεί να μπεις και στο 30% (πριν ήταν 10%) των long-covid, που είναι μια δύσκολη φάση για τον καθένα. Παρακολουθείται στα ιατρεία, έχει πάρα πολλές επιπλοκές και δεν τις ξεπερνάει και εύκολα», προειδοποίησε η Ματίνα Παγώνη.

«Γι’ αυτό αρκετά χαλαρώσαμε, αρκετά περάσαμε ωραία το καλοκαίρι. Οι μάσκες στην τσέπη, προσοχή να μην κολλήσουμε και εμβολιασμός. Οι άνω των 60 να πάνε να εμβολιαστούν, όπως και οι κάτω των 60 με υποκείμενα νοσήματα, οπωσδήποτε», πρόσθεσε.

Μάλιστα, η ίδια εξέφρασε το παράπονο ότι «έχουμε ξεχάσει τη μάσκα. Από εδώ και πέρα όμως η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε εσωτερικούς χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός».

 

Αφήστε μια απάντηση