LIFE & STYLE

Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου κατασκευάζεται στο Κιλκίς

Το ιστορικό εμπορικό κέντρο στο Κιλκίς αλλάζει ριζικά όψη και μεταμορφώνεται σε έναν σύγχρονο πυρήνα εμπορίου, με συνολικές παρεμβάσεις που αναδεικνύουν την τοπική αγορά. Το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ με αρχικό προϋπολογισμό 1.849.416,06ευρώ (1.449.456,06 ευρώ για το Δήμο Κιλκίς και 399.960ευρώ για τον Εμπορικό Σύλλογο) ο οποίος ενισχύθηκε στη συνέχεια με δέσμευση πίστωσης 869.787,57ευρώ από τους ΚΑΠ επενδυτικών πόρων του Δήμου Κιλκίς ώστε να καταστεί ενιαίο και λειτουργικό.

Η περιοχή μελέτης οριοθετείται στο ιστορικό, διοικητικό και οικονομικό κέντρο της πόλης, εσωκλείεται από τις οδούς 21ης Ιουνίου, Ελ. Βενιζέλου, Θεσσαλονίκης, Τσιρογιάννη και περιλαμβάνει μια έκταση περίπου 52.400 τ.μ. Στις οδούς 21η Ιουνίου, Βενιζέλου και Καπέτα σχεδιάζονται πλακοστρώσεις πεζοδρομίων με πλάκες και λωρίδες γρανίτη, φυτεύσεις καλλωπιστικών θάμνων, τοποθέτηση ραμπών ΑμεΑ, οδεύσεων τυφλών και διαβάσεων πεζών, έξυπνες διαβάσεις καθώς και η εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού (φωτιστικά σώματα, κολωνάκια, παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων).

Στις υπόλοιπες οδούς (Χαρίτωνος, Θεσσαλονίκης, Καλούδη, Παναγιώτου, Πολυτεχνείου, Παπαθεοφίλου, Τσιρογιάννη, Μοσκώφ, Βασιλείου Ρώτα) που αποτελούν την περιοχή παρέμβασης προβλέπεται η αντικατάσταση των υπαρχόντων κάδων και η τοποθέτηση νέων ανά 50 μ.

Ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης στην εισαγωγική του τοποθέτηση δήλωσε μεταξύ άλλων: Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, που θα αναπτυχθεί στο παραδοσιακό ιστορικό κέντρο του Κιλκίς, συνιστά μια σύγχρονη προσέγγιση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των αστικών περιοχών, με κύριο χαρακτηριστικό τις αναπλάσεις σε μεγάλη επιφάνεια και την προσθήκη οργανικών στοιχείων που ‘’δένουν’’ με τον περιβάλλοντα χώρο. Το σύνολο των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων προσφέρει νέες λειτουργίες και καινοτόμες εξυπηρετήσεις στους εμπόρους, στους επαγγελματίες, στους πολίτες αλλά και στους επισκέπτες δημιουργώντας την πεποίθηση της οικειότητας και της θετικής εμπλοκής τους με τους χώρους του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου με οικονομική, με κοινωνική σχέση όπως και με τη μορφή της ψυχαγωγίας.

Το Open Mall είναι μια μεγάλη πρόκληση για την καλύτερη οργάνωση της τοπικής μας οικονομίας σε έναν αναζωογονημένο αστικό ιστό, όπου είναι συγκεντρωμένες οι διοικητικές, εμπορικές και πολιτιστικές λειτουργίες, με προοπτική την ισχυροποίηση της θέσης τους.

Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου αποτελεί ένα έργο πρωτοποριακό, μια ελκυστική πρόκληση για το Δήμο, προκειμένου να ανανεώσει και να ξαναζωντανέψει το εμπορικό κύτταρο, σε πρώτη φάση με τις αναπλάσεις, και στη συνέχεια με την εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης προκειμένου να αποδώσουμε το δημόσιο χώρο στις εμπορικές επιχειρήσεις και στους συμπολίτες μας βοηθώντας και διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στις ψηφιακές εφαρμογές. Οι ευεργετικές επιδράσεις του έργου θα βρίσκονται στη ζωή και στην καθημερινότητά μας για αρκετά χρόνια. Αισιοδοξώ ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία και τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να επεκτείνουμε τις ωφέλειες του.

Ο κ. Παναγιώτης Ασλανίδης, Γεν. Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς, που είναι και ο εταίρος του προγράμματος, προσυπέγραψε τη δήλωση του Δημάρχου και τόνισε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου από το οποίο και προσδοκά στην οικονομική ανάταση της εμπορικής δραστηριότητας. Το έργο, στο σκέλος της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου δημοπρατήθηκε χθες με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη δημοπράτηση τον Σεπτέμβριο για την προμήθεια των συστημάτων έξυπνης πόλης.

 

Αφήστε μια απάντηση