ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιδρούν οι έμποροι στην απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων

Επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη έστειλαν εμπορικοί σύλλογοι της βορείου Ελλάδας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για την τροπολογία που οδηγεί στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Ειδικότερα, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην επιστολή τους κάνουν λόγο για επίθεση εναντίον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από την κυβέρνηση.

«Σας ενημερώνουμε όμως ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον πολύ σκληρές για να πεθάνουν. Οι δε φορείς που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον πολύ καλά εκπαιδευμένοι, ούτως ώστε να μην «τρώνε το τυράκι» των Κυριακών (προσπάθεια ανοίγματος που κάνουν οι κυβερνήσεις από το 2004)», αναφέρουν στη σχετική επιστολή.

Βάσει του νόμου 5019/2023 αρκετές κατηγορίες καταστημάτων θα μπορούν να λειτουργούν όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, χωρίς περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, απελευθερώνεται το ωράριο σε:

 • καταστήματα εστίασης παντός είδους,
 • κυλικεία, καντίνες, κάβες, καταστήματα λιανικής πώλησης ξηρών καρπών, μικρές αγορές («mini markets») συνεχούς λειτουργίας,
 • φωτογραφεία,
 • καταστήματα παροχής υπηρεσιών διασκέδασης παντός είδους,
 • ξενοδοχεία,
 • ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και συναφή καταστήματα,
 • ανθοπωλεία,
 • πρατήρια υγρών καυσίμων,
 • περίπτερα,
 • καταστήματα και εγκαταστάσεις που λειτουργούν στους χώρους των Κεντρικών Αγορών,
 • καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), σε δημοτικά διαμερίσματα με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο από πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους,
 • γραφεία τελετών

Όπως υπογραμμίζουν οι έμποροι στην επιστολή τους προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, «εκτός από τα ξενοδοχεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τα γραφεία τελετών τα οποία, για λόγους ανάγκης λειτουργούν όλο το 24ωρο, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει το σύνδρομο της σκλαβιάς και λειτουργούν με ανθρώπινα ωράρια το 2023». Παράλληλα, σημειώνουν ότι αρκετοί από τους εμπόρους που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν θα επιλέξουν να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους πέραν του καθιερωμένου ωραρίου λειτουργίας.

«Σας ενημερώνουμε ότι κανείς εξ’όλων αυτών, εξαιρουμένων των υπεραγορών (super-markets) -για τα οποία δεν γνωρίζουμε- δεν έχουν πρόθεση να ανοίξουν. Επίσης θα θέλαμε να σας εφιστήσουμε την προσοχή και να επανεξετάσετε τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014, όσον αφορά το τι σημαίνει πολύ μικρή οντότητα» σημειώνουν.

«Τέλος, για να μην δημιουργείτε Νόμους χωρίς καμία αξία, οι οποίοι δεν συμβάλλουν σε τίποτε εκτός της προώθησης των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων καταστημάτων, δημιουργώντας μια μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των επιχειρήσεων, καλό θα ήταν σε αυτές τις περιπτώσεις να συμβουλεύεστε τους Φορείς του εμπορίου, οι οποίοι απ’ ό,τι φαίνεται γνωρίζουν καλύτερα την αγορά», καταλήγει η επιστολή των δύο φορέων προς τον υπουργό Ανάπτυξης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση