ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανυπολόγιστες ζημίες από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel

Σε μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες που έχει βιώσει η χώρα εξελίσσεται η κακοκαιρία Daniel,οπως σημειώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, με τα ημερήσια ύψης βροχής στην κεντρική Ελλάδα να ξεπερνούν κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2006.

Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 8:45 μμ καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 mm. Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέβριο 2020.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε χιλιοστά μέχρι τις 8:45 μμ, όπως καταγράφηκαν σήμερα από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σημειώθηκαν επίσης στην Πορταριά (613 mm), στον Βόλο (393 mm), στην Αγιά Λάρισας (213 mm), στην Πεζούλα Καρδίτσας (174 mm), στη Χάλκη Λάρισας (165 mm), στον Ξάνεμο Σκιάθου (159 mm) και στους Γόννους Τεμπών (143 mm).

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί σε Ζαγορά, Πορταριά και Βόλο σταμάτησαν να μεταδίδουν περίπου στις 6 μμ και στον Ξάνεμο Σκιάθου στις 10.30 πμ, λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές συνεχίζονται.

Μεγάλα προβλήματα από τα πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζουν περιοχές του νόμου Λάρισας και ιδιαίτερα τα χωριά των Φαρσάλων.    Από τον μεγάλο όγκο νερού έχει γίνει υπερχείλιση του ποταμου Ενιπέα με αποτέλεσμα να μεταφερθεί μεγάλη ποσότητα νερού στα χωριά αλλά και στις καλλιέργειες.  Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε ολική απαγόρευση κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο των Φαρσάλων.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες είναι και οι κλήσεις της πυροσβεστικής για άντληση υδάτων σε σπίτια στα χωριά των δήμων Αγιάς και Κιλελέρ, ενώ επιχειρούνται απεγκλωβισμοί κατοίκων από τα σπίτια τους. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε όλο τον νομό Καρδίτσας, με εξαίρεση την κίνηση στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65 σε όλο το μήκος της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας (προς διευκόλυνση κίνησης των οχημάτων που εκτρέπονται από την Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα).

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, καθώς ο όγκος του νερού είναι τεράστιος. Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Αφήστε μια απάντηση