ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απελπιστική η εικόνα της δημόσιας υγείας στην Κεντρική Μακεδονία..

Πολύπλοκες και κατακερματισμένες παραμένουν οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα, με τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης και, πάνω απ’ όλα, τη λογική της διαχείρισης κυρίως της αρρώστιας και όχι της υγείας. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού παρόλο που έχει θεσπιστεί από το 1983, στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε ποτέ και η εκάστοτε κυβέρνηση που έρχεται στην εξουσία αντί να θεσπίσει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ιδιάιτερα στις μεγάλες αστικές πόλεις οι εικόνες πολιτών να ταλαιπωρούνται στα δημόσια νοσοκομεία είναι συχνές.

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ
Τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν νοσοκομεία της περιφέρειας, συγκέντρωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και όπως αναφέρει «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει».
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, τον τελευταίο χρόνο το προσωπικό του ΕΣΥ έχει μειωθεί κατά 4.000, ενώ άλλοι 7.000 εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «παραμένουν κλειστές 220 έτοιμες κλίνες εντατικής θεραπείας, οι χειρουργικές θέσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, οι λίστες αναμονής φτάνουν τον έναν χρόνο, ενώ λειτουργούν κλινικές χωρίς ειδικευμένους γιατρούς από το απόγευμα έως τη νύχτα». Επίσης, υποστηρίζει ότι τα νοσοκομεία θα πάρουν φέτος 350 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων. Τέλος, σημειώνει ότι «η υποστελέχωση βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που πλέον δεν συζητάμε για επαγγελματική εξουθένωση, αλλά για όρια ανθρώπινης αντοχής που έχουν ξεπεραστεί. Η ελλιπής χρηματοδότηση περιορίζει το φάσμα λειτουργιών και δραστηριοτήτων με επίπτωση στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας».

 

ΟΙ ΩΡΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Οι ελλείψεις προσωπικού αγγίζουν το 40%, σε όλες τις υπηρεσίες, ενώ οι βοηθητικοί κλάδοι, βοηθοί θαλάμων, προσωπικό εστίασης, εργάτες, φύλακες κλπ τείνουν να «εξαφανισθούν». Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι πάνω από 45 ετών, σε αρκετές περιπτώσεις ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι «απαρχαιωμένος» και η συντήρηση των υποδομών «ανύπαρκτη». Υπάρχει μεγάλη αύξηση προσέλευσης ασθενών, που φθάνει και 7 ώρες αναμονή στα παθολογικά ιατρεία,-αντίστροφα με το προσωπικό που συνεχώς μειώνεται, ενώ λόγω ελλείψεις υλικών και ΜΕΘ, οι εσωτερικοί ασθενείς ξεπερνούν κατά πολύ το χρόνο νοσηλείας που προβλέπεται από τα ΚΕΝ, ενώ οι εξωτερικοί ασθενείς που δεν έχουν έμμεση πρόσβαση περιμένουν πάνω από τρείς μήνες για τα Εξωτερικά Ιατρεία και πάνω κι από ένα χρόνο για να χειρουργηθούν.

 

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Έλλειψη προσωπικού και ελλιπής χρηματοδότηση, που περιορίζει το φάσμα λειτουργιών και δραστηριοτήτων με επίπτωση στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία σε νέα έρευνα της για τα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Επισημαίνει δε, ότι τα προβλήματα είναι «σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα», εξαιτίας της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας στη χώρα μας έχουν «κατρακυλήσει στο 5% του ΑΕΠ%». Προσθέτει δε, ότι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων είναι 1,156 δισ. ευρώ, εν αντιθέσει με πέρυσι που ήταν 1,5 δισ. ευρώ, 350 εκατ. ευρώ, λιγότερα και οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν τις 33.000. Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακολουθεί «νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που οδηγούν σε συρρίκνωση του συστήματος, ιδιωτικοποιήσεις – καταργήσεις Δημόσιων Φορέων Υγείας, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και σε οικονομική επιβάρυνση των πολιτών».

 

ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ
ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ;
Τα στοιχεία και εδώ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, εκτιμά η ΠΟΕΔΗΝ ότι θα αυξηθούν, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι 52 ετών, όπως διαπιστώνει η Ομοσπονδία σε όλους τους κλάδους σε νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν σαν αποτέλεσμα, τον υπερβολικά μεγάλο χρόνο αναμονής ασθενών για χειρουργεία, μειωμένες αίθουσες χειρουργείων και μειωμένα κρεβάτια ΜΕΘ» στην Θεσσαλονίκη.  Η υποχρηματοδότηση έχει επιπτώσεις στην προμήθεια υλικών στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (συντήρησης, service κι αγοράς ιατρικών μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ή ακόμη και να κλείνουν εργαστήρια υψηλής σημασίας και βαρύτητας ,.(π.χ ήταν κλειστός μήνες ο αγγειογράφος στο ΑΧΕΠΑ, ο στεφανιογραφος είναι πάρα πολύ παλιός και χαλάει πολύ συχνά κλπ). Επιπλέον λείπουν καρότσια νοσηλείας, φορεία μεταφοράς ασθενών, πιεσόμετρα, κρεβάτια ασθενών, στρώματα κλπ και αυτά που υπάρχουν είναι φθαρμένα και καταστραμμένα.

 

ΤΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΕΧΟΥΝ
ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα η πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στ Δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αυτές είναι μέχρι στιγμής οι ελλείψεις στα νοσοκομεία της περιοχής μας οι οποίες καθημερινά αντί να μειώνονται, αυξάνονται!!
«Γεννηματάς»: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Κλειστές 2 κλίνες ΜΕΘ και 2 χειρουργικά τραπέζια. Οφείλονται 2.000 ρεπό στο σύνολο του προσωπικού, ενώ εξαιτίας της υποχρηματοδότησης είναι απλήρωτα τα συνεργεία (εργολαβικοί εργαζόμενοι) από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
«Παπανικολάου»: Μεταξύ των ετών 2009 – 2015 συνταξιοδοτήθηκαν 431 υπάλληλοι, «χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας». Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις είναι από 35% έως 70% ανάλογα την υπηρεσία.
«Ιπποκράτειο»: 150 υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δεν προσλήφθηκε κανείς. Ο μαστογράφος δεν λειτουργεί. Από τα 15 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν 5.
ΑΧΕΠΑ: 433 είναι οι κενές οργανικές θέσεις, στις 1.533 προβλεπόμενες. Εργαστήρια με απαρχαιωμένα μηχανήματα που παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες (αιμοδυναμικό, αγγειογράφος).
«ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»: 50% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις.

 

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εξίσου τραγική είναι και η εικόνα στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας.
Κιλκίς: 50% κενές οργανικές θέσεις, δεν υπάρχουν ειδικότητες γιατρών πνευμονολόγου, νευρολόγου, παθολογοανατόμου. Κλειστός ο αξονικός τομογράφος και ελλείψεις υλικών.
Βέροιας: Υπολειτουργεί η γυναικολογική – μαιευτική κλινική και το αιμοδυναμικό. Αναβάλλονται χειρουργεία και σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ κινδυνεύει να κλείσει το γαστρεντερολογικό τμήμα.
Γουμένισσας: Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «ερημοποίηση» του νοσοκομείου, αναφέροντας ότι νοσηλεύτρια καλύπτει το φαρμακείο (χωρίς φαρμακοποιό), καθαρίστρια έχει οριστεί μάγειρας, ενώ το νοσοκομείο δεν εφημερεύει γιατί οι γιατροί κάνουν εφημερία στο νοσοκομείο Κιλκίς.
Πολυγύρου: 40% κενές οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί η ΜΕΘ και κλειστά είναι δύο χειρουργικά τραπέζια. Υπολειτουργεί η πνευμονολογική και τα επείγοντα.

Αφήστε μια απάντηση