ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από τα Τουρκικά κιτάπια, στις… δασικές αεροφωτογραφίες!!

Γράφει ο Αλέξανδρος Φερραίος

Ελλάδα, η χώρα που όταν η οποιαδήποτε Κυβέρνηση προσπαθεί να λύση ένα πρόβλημα, αυτό καταλήγει (σχεδόν) πάντα να δημιουργεί αναταράξεις, κραδασμούς και προβλήματα. Ο περιούσιος λόγος για το νέο πολυνομοσχέδιο 4389/2016 στο οποίο περιλαμβάνεται το κεφάλαιο Θ’ με τίτλο «ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» και έρχεται να βάλει μια υποτιθέμενη τάξη στους δασικούς χάρτες της χώρας. Μιας επικράτειας με πολύ πράσινο, πολλά βουνά, πολυτάραχη ιστορία, η οποία κάθε καλοκαίρι μαστίζεται από πυρκαγιές και βασίζει ένα σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ της στην αγροτική της οικονομία.

Στα πλαίσια του εν λόγω νομοσχεδίου, η Κυβέρνηση ζητά από τους γηγενής κατοίκους της επικράτειας, την «αγορά» εκ νέου από το κράτος, κομματιών γης τα οποία σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίσεις του 1945 αποτελούν δάσος. Οι οποίες όμως αποτελούν παράλληλα περιουσιακό στοιχείο των κατοίκων. Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία , έχουν φορολογηθεί από το κράτος με φόρο κληρονομίας για παράδειγμα ή ΕΝΦΙΑ, αλλά έχουν επιδοτηθεί κιόλας από αυτό για τις αγροτικές τους καλλιέργειες. Σαν να μην φτάνει αυτό, το ίδιο το κράτος, έρχεται τώρα να τους παραχωρήσει τις δικές τους εκτάσεις ζητώντας τους να καταβάλλουν ποσά της τάξης από 900€ έως και 4000€ ανά στρέμμα λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές αξίες των περιοχών αυτών αλλά και το κόστος της αναδάσωσης άλλων περιοχών για να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα. Ουσιαστικά, το κράτος, θεωρεί δασικούς καταπατητές τους γηγενής αγρότες που από πριν το 1880 καλλιεργούν τις εκτάσεις τους, αλλά τους προτείνει να «τα βρούν» έναντι ενός «πινακίου φακής» και κάτι.

Για να συζητήσουν αυτά τα θέματα με τοπικούς πολιτικούς φορείς και για να τους ζητήσουν την ουσιαστική τους συνδρομή, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Χαλκιδικής οργάνωσαν μια Ενημερωτική Πανχαλκιδικιώτικη Συγκέντρωση την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα του ΕΠΟΚΑΜ στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής. Το παρόν έδωσαν σύσσωμοι οι συνεταιρισμοί του νομού, καθώς και βουλευτές της Κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης,ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής περιφερειακοί σύμβουλοι και πολιτευτές.

Από την πλευρά τους οι συνεταιρισμοί ήρθαν προετοιμασμένοι με σοβαρές προτάσεις. Ο Γιώργος Λίολιος πρόεδρος συνεταιρισμού Κρήνης αναφέρθηκε στα Τουρικά κιτάπια στα οποία και φαίνονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας. Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Βραστάμων Τσιμέρικας Βασίλειος πρότεινε: «να μειωθεί το κόστος στο 1/10 της αντικειμενικής αξίας και να δοθούν επιτέλους τίτλοι ιδιοκτησίας ούτως ώστε και το κράτος να βάλει χρήματα στα ταμεία του, αλλά και να αποφευχθούν περεταίρω εντάσεις μεταξύ των αγροτών».

Ενώ, ο Κώστας Βλαβής πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου μίλησε για ενότητα. Ζήτησε από κοινού οι συνεταιρισμοί να κινητοποιηθούν για να κερδίσουν το δίκιο τους. Αναφέρθηκε επίσης στα ΓΠΣ (Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια) στα οποία οι εκτάσεις τους ονομάζονται «Ιδιωτικές Δασικές Εκτάσεις» λέγοντας πως ο καθένας μπορεί να κατανοήσει αυτή την έννοια κατά το δοκούν. Τέλος είπε πως η πληρωμή προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους, των οποίων οι εκτάσεις βρίσκονται στον «αέρα» λόγω των δασικών χαρτών, μπορεί φέτος να έγινε χωρίς προβλήματα, ωστόσο από την επόμενη χρονιά επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας. «Η κοινοποίηση των δασικών χαρτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα “μπλοκάρει” αυτόματα τις επιδοτήσεις. Οι οδηγίες της Ε.Ε. είναι σαφείς: δεν επιδοτείται καμία καλλιέργεια που αναπτύσσεται σε δασική έκταση» εξήγησε ο κ. Βλαβής.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Κατερίνα Ιγγλέζη Βουλευτής Χαλκιδικής η οποία μίλησε και εκείνη για ενότητα και διεκδίκηση αλλά και για αποπροσανατολισμό του προβλήματος. Χαρακτηριστικά είπε πως: «Τα χωράφια σας θα φαίνονται δασικά αλλά θα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε και να καλλιεργείτε» χωρίς όμως όπως είπε «να μπορείτε να τα μεταβιβάσετε ή να τα πουλήσετε». Συνέχισε και έκλεισε λέγοντας πως «θα χρειαστεί μια επιτροπή αγώνα η οποία θα κατέβει στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές με τον Υπουργό (ο οποίος πλέον έχει αλλάξει) και με το Υπουργείο Οικονομικών».

Από τη πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσωπήθηκε από τον Γιώργο Βαγιωνά ο οποίος μίλησε και ο ίδιος για ενότητα και για μια ολιγομελή επιτροπή αγώνα αλλά και διαπραγμάτευση από ποιους χάρτες (1945-1975) θα γίνει η αρχή.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Η οργάνωση επιτέλους των δασικών χαρτών και η αναγνώριση τους από τους πολίτες είναι απαραίτητη. Απαραίτητη είναι όμως και η αναγνώριση του κράτους προς τους πολίτες των δικών τους δικαιωμάτων και του μόχθου τους. Είναι επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης μιας χρυσής τομής στην οποία θα καταλήξουν από κοινού οι δυο πλευρές. Εμείς θα παρακολουθούμε το θέμα και θα σας ενημερώνουμε για ότι νεότερο.

Αφήστε μια απάντηση