Αρχίζει ο εμβολιασμός για 3 εκατ. άτομα 30-39 ετών

0

Επιταχύνεται και διευρύνεται ηλικιακά το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κοροναϊού με στόχο την ταχύτερη επίτευξη ανοσίας και επιστροφή στην κανονικότητα. Τη Μεγάλη Εβδομάδα αποκτούν πρόσβαση στα ραντεβού περίπου 3 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 30 – 49 ετών.

Από αύριο, Μεγάλη Τρίτη, ανοίγει η πλατφόρμα για προγραμματισμό ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών (1,36 εκατ. άτομα) και από Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί. Την Μεγάλη Παρασκευή θα ανόξει, κετός απροόπτου, η πλατφόρμα για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 ετών (800.000 άτομα) και 45-49 ετών (810.000 άτομα).

Για τους ηλικίας 30-39 ο εμβολιασμός θα γίνεται μόνο με εμβόλια της AstraZeneca, ενώ οι άλλες δύο ομάδες πολιτών θα έχουν πρόσβαση και στα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια, δηλαδή στα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

«Δίνεται η δυνατότητα, όπως το έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να φέρουμε τον χρόνο μπροστά για τους νέους συνανθρώπους μας και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εμβολιαστούν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό» όπως εξήγησε την περασμένη Τετάρτη κατά την τακτική ενημέρωση για τη διαχείριση της επιδημίας αλλά και της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.758.780 εμβολιασμοί, με 1.964.640 άτομα να έχουν λάβει την 1η δόση και 790.140 και τις δύο δόσεις. Ωστόσο, καθοριστικής σημασίας για τον δρόμο προς την ανοσία είναι η αλλαγή στο αρχικό πρόγραμμα εμβολιασμού προκειμένου να συμπεριληφθούν και νεότερες ηλικίες.

Η αλλαγή αυτή κρίθηκε σημαντική ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς οι σχεδόν 3 εκατ. πολίτες που αναμένεται να εμβολιαστούν είναι ο πυρήνας του παραγωγικού ιστού της χώρας, αποτελώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον τουρισμό, την εστίαση και το λιανεμπόριο και ταυτόχρονα από τα πιο ενεργά τμήματα του καταναλωτικού κοινού.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» ανεβάζει ρυθμούς ωστόσο όλα εξαρτώνται από την ανταπόκριση των πολιτών στον εμβολιασμό. Το υψηλό ποσοστό των ανθρώπων άνω των 60 ετών που ακόμα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο προβληματίζει. Στο πλαίσιο αυτό επιστήμονες και κυβέρνηση απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στην εμβολιαστική εκστρατεία ζητώντας από τους πολίτες να εκμεταλλευτούν το «δώρο της επιστήμης, το εμβόλιο, για να βγούμε πιο γρήγορα από την πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας που βιώνουμε εδώ και έναν χρόνο».

 

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.