ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Αρκουμανέας: Μέχρι να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι

Για τις δράσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού μίλησε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Στην εισαγωγή του, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ότι ο ΕΟΔΥ δεν ασχολείται μόνο με την παρακολούθηση του Covid-19, αλλά και άλλων λοιμωδών ασθενειών, όπως το HIV και η γρίπη. Παράλληλα, με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΦΙΛΟΣ» ο ΕΟΔΥ είναι επιφορτισμένος με την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Από πέρσι, ο ΕΟΔΥ έχει τριπλασιάσει τους υπαλλήλους του σε 2.500, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν γίνει επιπλέον 1.000 προσλήψεις και επίκειται η πρόσληψη 250 ακόμα.

Oι δράσεις του ΕΟΔΥ είναι οι εξής:

  1. Στο επιστημονικό πεδίο, σε συνεργασία με ΠΟΥ, ECDC, πανεπιστήμια και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ο ΕΟΔΥ έχει συντάξει τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού
  2. Συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση δεόμενων. Ενημέρωση του λαού και της κυβέρνησης.
  3. Άμεση απόκριση και παρέμβαση όπου υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας, πχ. μέσω ΚΟΜΥ εξετάσεις στα σύνορα, επαναληπτικές εξετάσεις σε γηροκομεία, σε φυλακές, προνοιακές μονάδες, πλατείες, drive through κτλ.

Το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ ενισχύθηκε και έχει διενεργήσει πάνω από 70 χιλιάδες εξετάσεις για κοροναϊό. Επόμενη αποστολή του ΕΟΔΥ θα είναι ο εμβολιασμός σε κλειστές δομές και ευπαθείς ομάδες. Όπως προειδοποίησε ο κ. Αρκουμανέας, μέχρι να εμβολιαστεί ικανό ποσοστό των πολιτών οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι.

 

Αφήστε μια απάντηση