ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Οι χαμένοι των νέων ρυθμίσεων…

Σε τρεις κατηγορίες κατατάσσονται οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι που μπαίνουν στη μέγκενη του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Οσοι καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης (σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) από τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ θα έχουν μειωμένες συντάξεις έως 30%. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα υπάρχει προστασία των συνταξιούχων που λαμβάνουν συνολικά από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, έως 1.300 ευρώ.

Ειδικότερα:
Οι κύριες συντάξεις

Όσον αφορά τις κύριες συντάξεις όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου θα έχουν χαμηλότερες συντάξεις σε σχέση με τις καταβαλλόμενες γιατί αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού (αφορά ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο), ενώ καθιερώνονται χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης εκτιμούν ότι οι περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις μπορεί να διαμορφωθούν ακόμη και στο 30%. Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος εκτιμά ότι οι περικοπές θα είναι της τάξης του 15%-20%. Οι θιγόμενοι με το νέο νομοσχέδιο είναι κυρίως όσοι σημερινοί ασφαλισμένοι έχουν περισσότερα από 25 συντάξιμα χρόνια και αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.

Οι ασφαλισμένοι με 15ετία θα πάρουν 20% χαμηλότερη σύνταξη. Κι αυτό γιατί το ύψος της εθνικής σύνταξης καθορίστηκε στα 384 ευρώ ύστερα από 20 έτη ασφάλισης, ενώ θα υπάρχει  μείωση του ποσού κατά 2% για κάθε έτος κάτω των 20 και έως τη 15ετία, που παραμένει το όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Με 15 χρόνια ασφάλισης προκύπτει εθνική σύνταξη 345,6 ευρώ,  με 16 χρόνια ασφάλισης προκύπτουν 353 ευρώ, με 17 χρόνια 361 ευρώ, με 18 χρόνια 368 ευρώ και με 19 χρόνια 376 ευρώ.

Οι νέες περικοπές
Περίπου 700.000 συνταξιούχοι θα έχουν νέες περικοπές λόγω των επερχόμενων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις (έως 40%), στο εφάπαξ (έως 20%), στα μερίσματα του Δημοσίου (άνω του 30%). Οσον αφορά το ΕΚΑΣ, από 1/1/2016 περίπου 60.000 δικαιούχοι σταματούν να παίρνουν το επίδομα λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και σταδιακά μέχρι 1/1/2020 κόβεται το επίδομα και στους υπόλοιπους ώστε να καταργηθεί εντελώς.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι μειώσεις έχουν γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση στις καταβαλλόμενες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη σε 6%, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1/7/2015 και λόγω αύξησης από 19/8/2015 της ποινής 10% επιπλέον για όσους κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης.

Αφήστε μια απάντηση