ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων -Τι θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, στα πρότυπα χωρών όπως η Γερμανία, η Νορβηγία ή ο Καναδάς, είναι έτοιμος να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ. Αποτελεί δέσμευση του Προέδρου της ΝΔ η κατάργηση του νόμου Κατρουγκαλου, ο οποίος χαρακτηρίζεται τερατούργημα, από την αξιωματική αντιπολίτευση.
την Πειραιώς αποδίδουν τις συχνές αναφορές του Πρωθυπουργού στο μοντέλο Πινοσέτ, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί έναν νόμο που έφερε περικοπές στις συντάξεις, επέβαλε ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές και δεν διασφαλίζει τις μελλοντικές γενιές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στο νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων δεσμεύσεων, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της ΝΔ, ο  ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο φορέας για τον πρώτο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικόςΣτο δεύτερο πυλώνα που θα είναι επίσης υποχρεωτικός, οι πολίτες θα αποταμιεύουν σε ένα προσωπικό τους κουμπαρά μέρος των εισφορών τους μπορώντας να επιλέξουν είτε έναν δημόσιο φορέα, είτε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς, η σχετική ρύθμιση εισάγεται για να μην διακυβεύονται στο μέλλον οι συντάξεις αναλόγως της οικονομικής συγκυρίας.

Τέλος, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέξει τον τρίτο πυλώνα, που είναι η συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή κάτι που γίνεται ούτως ή άλλως σήμερα, καθώς όποιος το επιθυμεί μπορεί να έχει επιπλέον ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρείες. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Κυριακου Μητσοτάκη, που έχουν γνώση όσων σχεδιάζονται, αυτό που προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ριζικά διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα το οποίο δεν ανατρέπει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του σημερινού, θα εγγυάται 100% τις συντάξεις και θα μειώσει το δυσβάσταχτο βάρος των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εν λόγω σύστημα εφαρμόζεται σε διάφορες παραλλαγές σε πάρα πολλές χώρες, εδώ και χρόνια, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, ο Καναδά και η Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: Ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων -Τι θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης | iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση