ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αστέριος Γαβότσης: “Από το 1924 το Ωραιόκαστρο θεωρείται προσφυγική περιοχή”

Στη Euro τηλεόραση και στην εκπομπή « Ο Συμπαραστάτης του Δημότη», μίλησε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στο μεταναστευτικό και στις αντιδράσεις που υπήρξαν, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο δήμο του. Παρόλα αυτά έδειξε αισιόδοξος για το μέλλον.

 

ΤΟ ΠΡΟΣΓΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
Είναι τιμή μας που είμαστε ένας δήμος που άνοιξε ένα θέμα που είναι κυβερνητικό. Όφειλε η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς που διαθέτει να ενημερώσει τους δήμους για το τι επρόκειτο να γίνει και να μην τρέχουν οι δήμοι να προσδιορίσουν ορισμένα γεγονότα. Η ροή μεταναστών στο δήμο Ωραιοκάστρου είναι πάνω από 5.000. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα κανένας δεν μας έχει ενημερώσει ούτε για τα κέντρα φιλοξενίας, ούτε, όπως οφείλει κάθε πολίτης στο κόσμο, για το δικαίωμα στη παιδεία. Ότι αποφασίσαμε στο δημοτικό συμβούλιο το κάνει τώρα οι κυβέρνηση και οι άλλοι δήμοι. Εμείς αποφασίσαμε τέσσερις ενότητες. Πρώτον υγιεινή των παιδιών και όχι μόνο των προσφύγων, δεύτερον τουλάχιστον για φέτος το ωράριο 2-6 να μην συμπέσουν τα παιδιά αυτά σε σχολεία με απογευματινές υποδομές, τρίτον καλύτερες συνθήκες ζωής στους χώρους φιλοξενίας και τέταρτον η διαδικασία να γίνει σωστά, δηλαδή να μοιραστούν τα παιδιά αναλογικά στους δήμους. Από το 1924 το Ωραιόκαστρο θεωρείται προσφυγική περιοχή. 1150 παιδιά έχουν ζήσει και έχουν ενσωματωθεί εδώ. Δεν μπορεί τώρα δολίως από καταστρατήγηση ορισμένων γεγονότων και με ευθύνη ορισμένων να μας χαρακτηρίζουν κάτι που αργά ή γρήγορα θα το καταγγείλω δημόσια. Οι δημότες μου ξέρουν πολύ καλά τι θα πει φιλοξενία. Εμείς δεν είπαμε ότι τα προσφυγόπουλα δεν έχουν δικαίωμα στη παιδεία και στα σχολεία μας. Είναι αποφάσεις που έχουν γίνει αποδεκτές και από τον κύριο Πάντη και από τον κύριο Μπουτάρη και από την κυβέρνηση. Είναι άστοχη όλη αυτή η διαδικασία που έχει υποστεί το Ωραιόκαστρο.

 

ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Έχει γίνει μια περικοπή ύψους 63% στις κρατικές επιχορηγήσεις προς τους δήμους. Το συμμάζεμα των οικονομικών μέσα στη κρίση είναι δύσκολο. Είμαστε ήδη μείον από τα ανταποδοτικά τέλη, έχουν κλείσει πολλές βιοτεχνίες που δεν πλήρωσαν, στα απορριμματοφόρα υπάρχουν μεγάλες φθορές, τα πετρέλαια και η βενζίνη είναι στα ύψη. Όλα αυτά μας έχουν βάλει σε μια δύσκολη κατάσταση. Παρόλα αυτά στα δύο χρόνια καταφέραμε να συμμαζέψουμε τα οικονομικά του δήμου και να δρομολογήσουμε ορισμένα έργα. Στο θέμα της καθαριότητας λόγω χρημάτων κάνουμε τεράστιες προσπάθειες. Όμως έχουμε το αισιόδοξο μήνυμα, ότι με τον νέο χρόνο το έλλειμμα που βιώνουν οι συμπολίτες μας, θα μπει στη σωστή σειρά.

 

Η ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΥΓΔΟΝΙΑ
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ  ΣΤΟΧΟΣ;
Δεν το ξέχασα, Στόχος μου είναι η σχολική στέγη, η κοινωνική πολιτική, το νερό στη Μυγδονία και η γέφυρα Φιλαδέλφειας. Μία υπάλληλος καθόλα εργατική , η κυρία Γαβριηλίδου στο ΥΠΕΧΟ, αδυνατεί να διεκπεραιώσει τον όγκο εργασίας που έχει. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα βγει πρόσκληση από την περιφέρεια για την ποιότητα του νερού. Ήδη έχουμε προετοιμαστεί. Έχουμε καταθέσει μελέτες και πριν από δεκαπέντε μέρες κατάφεραν να τις δουν. Τρέχουμε για ένα έργο που ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια και αναφέρεται κυρίως στη Μυγδονία με γεωτρήσεις, εξωτερικούς αγωγούς και δεξαμενές. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την άμεση επίλυση του προβλήματος. Η λύση να ενταχθούμε στην ΕΥΑΘ είναι πολύ καλή.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΥΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ;
Η Ευρώπη κάνει καλά τη δουλειά της, εμείς τι κάνουμε; Αδυνατεί η περιφέρεια να βοηθήσει τους δήμους. Δεν φταίει η Ευρώπη. Όταν οι παρατηρήσεις των μελετών αργούν να υλοποιηθούν υπάρχει πρόβλημα. Η σύνδεση με την ΕΥΑΘ είναι άλλη διαδικασία, αλλά οι δυο δημοτικές ενότητες Καλλιθέας και Μυγδονίας δεν είναι μια περιοχή όπως το Ωραιόκαστρο. Μια τιμολόγηση το νερού με την ΕΥΑΘ θα είναι δυσβάσταχτο βάρος για τους πολίτες. Αυτό όμως που καταφέραμε και ευχαριστώ την ΕΥΑΘ, είναι να πουλάει 3.500 κυβικά την ημέρα στο δήμο Ωραιοκάστρου. Παράλληλα τρέχουν οι γεωτρήσεις στον πρώην δήμο Καλλιθέας. Εδώ είναι κυρίως η ποιότητα του νερού.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ;
Δυστυχώς. Να λάβετε υπόψη ότι και στο νέο ΕΣΠΑ δεν προβλέπονται χρήματα για σχολική στέγη. Εγώ μέχρι ένα σημείο είμαι ευτυχής, γιατί κατάφερα να είμαι μέσα στους τέσσερις δήμους, που θα πάρουμε ένα έργο για μια νέα σχολική μονάδα, ένα δημοτικό. Μια μελέτη που ξεκίνησε από το 2009, μια τετραετία δεν έγινε τίποτα, και τώρα έχουμε αυτό το ευχάριστο αποτέλεσμα. Θέλουμε ένα  σχολείο στη Μυγδονία και στη Καλλιθέα, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένα δημοτικό σχολείο στο Μελλισοχώρι και στη Καλλιθέα και να μπορέσουμε να φτιάξουμε και την εγκαταλελειμμένη σχολική μονάδα, που είναι μέσα στο 1ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου το 2017. Συν το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο ΣΔΙΤ. Έχουμε δύο από τα δέκα σχολεία της περιφέρειας που είναι υπό ένταξη. Αν τα καταφέρουμε , το πρόβλημα της σχολικής στέγης θα έχει επιλυθεί στο μέλλον.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ;
Η κρίση έχει χτυπήσει και εμάς. Έχουν πληγεί πολλοί. Εμείς μέχρι σήμερα σε άμεση συνεργασία με την εκκλησία έχουμε βοηθήσει πολλούς συμπολίτες μας. Έχουμε νοικιάσει ένα χώρο απέναντι από το δημαρχείο για να κάνουμε κοινωνικό ιατρείο, παντοπωλείο και φαρμακείο. Μέσα στο Δεκέμβριο θα εγκαινιάσουμε αυτές τις δομές. Λειτουργούμε καλά και πιστεύω θα αποδώσουμε κοινωνικό έργο . Οφείλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου.

 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ;
Από το 2000 κυνηγάμε το θέμα. Στο ένα στρατόπεδο της Λητής είναι χώρος για σχολεία. Το δεύτερο μέσα στη πόλη είναι για να κάνουν σπίτια για στρατιωτικούς. Είναι έτοιμη και η μελέτη για το τρίτο στρατόπεδο, που θα έχει σπίτια αξιωματικών και σχολείο δευτεροβάθμιας. Μίλησα με τον κύριο Καμμένο και το 2015 μας είπαν ότι άλλαξε η πολιτική. Σήμερα αυτά τα στρατόπεδα μένουν ανεκμετάλλευτα . Φοβάμαι ότι θα τα βάλουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΞΟΝΑΣ
ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ;
Η κατάσταση είναι τραγική. Με πολύ κόπο θα κλείσουμε προϋπολογισμό. Έχουμε έλλειμμα 1.400.000 από τα ανταποδοτικά τέλη και πρέπει να τα καλύψουμε. Πάντως δεν θα γίνει αύξηση δημοτικών τελών. Ότι μπορούμε θα το τρέξουμε από το ΕΣΠΑ και τις επιχορηγήσεις. Ένα έργο επίσης που συζήταγα και σήμερα θα εντάξουμε είναι η διαμόρφωση του κολυμβητηρίου «Κονταξοπούλειου». Είναι ένα έργο υπερτοπικό. Έργο για όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη. Κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών.

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΝΕΤΕ;
Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και σε πολλούς τομείς κατάφερα να είμαι μπροστάρης. Δεν θα παραδώσω τα ηνία. Έχουμε και χρόνο και στελέχη και διάθεση. Θα κάνουμε ότι μπορούμε σε όλους τους τομείς. Το τέλος της πενταετίας θα μας βρει με θετικό πρόσημο. Τώρα βλέπουμε ακόμα προβλήματα. Αλλά η αισιοδοξία μου ποτέ δεν με προδίδει.

Αφήστε μια απάντηση