ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιωματούχοι ΕΕ: Πτώχευση και Grexit αν η αξιολόγηση τραβήξει έως Ιούλιο..

Αυξάνονται οι πιθανότητες για πτώχευση της Ελλάδας καθώς και για μια έξοδο από τη Ευρωζώνη, σε περίπτωση που οι διαδικασίες αξιολόγησης του προγράμματος τραβήξουν σε μάκρος και φθάσουν ως τον Ιούνιο ή Ιούλιο, σύμφωνα με τις απόψεις που διατύπωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι προς το Bloomberg. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ακόμη δεν έχει προβεί σε περικοπές στις συντάξεις, σε αναδιάρθρωση της φορολογίας αλλά και σε τακτοποίηση του δημοσιονομικό χάσματος, σε συνδυασμό με τα «κόκκινα δάνεια» και τις πιθανές εξαγορές τους από funds του εξωτερικού, δείχνουν να επιβραδύμνουν τις διαπραγμετέυσεις, αναφέρουν οι ίδιοι αξιωματούχοι. Μάλιστα ένα ακόμη εμπόδιο, σύμφωνα με την άποψή τους, είναι και το ΔΝΤ.

Το Ταμείο, από την πλευρά του, του διαφωνεί με την Ευρωζώνη στον βαθμό της αναγκαίας περικοπής του προϋπολογισμού. Με τη Γερμανία να επιμένει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει  να συμμετέχει στη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, οι αξιωματούχοι του Ταμείου αναζητούν τρόπους να πιέσουν την καγκελάριο Μέρκελ να δώσει στην Ελλάδα περαιτέρω ανακούφιση του χρέους, μέσω κάποιου «κουρέματος». Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι τελευταίες διαρροές των συνομιλιών στο WikiLeaks.

Η Ελλάδα, η πιο χρεωμένη χώρα της ευρωζήνης, ήταν σχεδόν υποχρεωμένη τον περασμένο Ιούλιο σε μια έξοδο από το ευρώ, σε περίπτωση που οι πολιτική της ηγεσία δεν υπέγραφε το τρίτο μνημόνιο, αναφέρουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ στο Bloomberg. Καθώς οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούσαν σχετικά με την διαδικασία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, από όλες τις πλευρές έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει τους αυστηρούς στόχους του προϋπολογισμού.

Αυτές οι αμφιβολίες έχουν αυξηθεί καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να χάνει συμμάχους και τόσο η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζουν αυξημένες απαιτήσεις από τους διαμεσολαβητές του ΔΝΤ.

Αφήστε μια απάντηση