ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 8 -10 λεπτά στη βενζίνη περιλαμβάνει το πακέτο έμμεσων φόρων…

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή το πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει αύξηση κατά 8 – 10 λεπτά ανά λίτρο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη. Οι έμμεσοι φόροι συμπληρώνουν τα μέτρα από το ασφαλιστικό και το φορολογικό που ψηφίστηκαν την περασμένη Κυριακή, ώστε το πακέτο που προβλέπει η τρέχουσα αξιολόγηση (ύψους 5,4 δισ. ευρώ) να έχει ψηφιστεί στο σύνολό του πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τους έμμεσους φόρους, σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή, προβλέπεται:

* αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, που αναμένεται να αποδώσει περίπου 500 εκατ. ευρώ
* αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη (όχι στο πετρέλαιο κίνησης, σύμφωνα με δηλώσεις του Γ.Σταθάκη), που   αναμένεται να αποδώσει περίπου 200 εκατ. ευρώ
* αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα, ηλεκτρονικά και συμβατικά
* αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά και καφέ
* επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση
* επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (περίπου 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία πάνω από δύο αστέρια και λιγότερο -ίσως 0,50 ευρώ- στα υπόλοιπα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια)
* αύξηση στα τέλη ταξινόμησης των οχημάτων
* επιβολή μόνιμου φόρου επί των μεικτών κερδών στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ

Συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιβολή τέλους στο Διαδίκτυο δεν θα επιβληθεί τελικά, καθώς εκτιμάται ότι θα έχει πενιχρά αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ, ανησυχία και προβληματισμό για το ενδεχόμενο αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα εκφράζουν οι βενζινοπώλες. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι ανάλογες ενέργειες, όπως η αύξηση του 2012 στο πετρέλαιο θέρμανσης είχε αρνητικά αποτελέσματα στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Θεωρεί, δε, εντελώς αντιφατική οποιαδήποτε αύξηση του ΕΦΚ σε σχέση με την επιδίωξη της κυβέρνησης για το πέρασμα της οικονομίας από την ύφεση στην ανάπτυξη.

Αφήστε μια απάντηση