Τις θέσεις της για τα θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει χθες παρουσία βετεράνων των αμερικανικων Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και προς το τηλεοπτικο κοινό η Χίλαρι Κλίντον, σε ειδική εκδήλωση για το θέμα που διοργάνωσε το δίκτυο NBC news. Στην ίδια εκδήλωση, ξεχωριστά, εμφανίστηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια πρώτη πρόγευση των τηλεμαχιών που θα ακολουθήσουν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Από τη μεριά της, η υποψήφια των Δημοκρατικών υπεραμύνθηκε του τρόπου που χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επιμένοντας ότι η μακρά της εμπειρία στη Γερουσία και στο υπουργείο Εξωτερικών σημαίνει ότι διαθέτει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος. Διαβεβαίωσε ότι μπορεί να λάβει «με απόλυτη σταθερότητα» σκληρές και δύσκολες αποφάσεις. Ο συντονιστής της εκδήλωσης Ματ Λάουερ επέμεινε πιεστικά να της θέτει ερωτήματα για τον τρόπο που χειριζόταν το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο – τον ιδιωτικό εξυπηρετητή που χρησιμοποιούσε όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της χώρας, στην πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα. Το θέμα αυτό, σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές, εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον είναι κατάλληλη για την προεδρία.
Η Κλίντον επέμεινε ότι κανένα από τα μηνύματα που έστειλε ή έλαβε μέσω του ιδιωτικού της σέρβερ δεν ήταν διαβαθμισμένο ως άκρως απόρρητο, απόρρητο ή εμπιστευτικό. Ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) έχει χαρακτηρίσει «εξαιρετικά απρόσεκτο» τον τρόπο με τον οποίο η πρώην πρώτη κυρία και πρώην ΥΠΕΞ χειριζόταν διαβαθμισμένα έγγραφα, αλλά αποφάσισε να μην προτείνει να της ασκηθεί δίωξη.
«Έκανα ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνω (…). Το παίρνω πολύ σοβαρά, πάντα το έκανα, πάντα θα το κάνω», τόνισε η Κλίντον. Η Κλίντον είπε πως έχει μετανιώσει για την απόφασή της, όταν ήταν γερουσιάστρια της Νέας Υόρκης, να ψηφίσει υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, το 2003, όμως επέμεινε στο ότι και ο Τραμπ τασσόταν υπέρ του πολέμου. Ο Τραμπ καταδίκασε τον πόλεμο στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και εξαγγέλλει ότι θα αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή σε μακρόχρονες συρράξεις στη Μέση Ανατολή.
Αναφερόμενη στην επέμβαση των ΗΠΑ στη Λιβύη το 2011, η Κλίντον απέρριψε τις επικρίσεις του Τραμπ για το γεγονός πως είχε ταχθεί υπέρ της όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. «Το να επιτρέψουμε να συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη θα ήταν εξίσου απειλητικό και επικίνδυνο με αυτό που βλέπουμε στη Συρία», ανέφερε η υποψήφια. Η Κλίντον είπε ακόμη πως η πολιτική των ΗΠΑ επί των ημερών της στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέβαλε να αυξηθεί η ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο. «Κάναμε τον κόσμο ασφαλέστερο», υποστήριξε.
Η απόσταση που χωρίζει τους δύο προεδρικούς υποψηφίους έγινε φανερή, στο ζήτημα της αντιμετώπισης της απειλής του Ισλαμικού Κράτους.
Η Κλίντον τόνισε ότι η ήττα των τζιχαντιστών αποτελεί τον «υψηλότερο στόχο της, κατά της τρομοκρατίας», δίνοντας έμφαση στη χρήση αεροπορικής ισχύος, αλλά και στην αξιοποίηση συμμαχιών περιφερειακού τύπου, στη διεθνή μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Πρέπει να το κάνουμε με την ουσιαστική υποστήριξη των Αράβων και των Κούρδων, που θα μάχονται (αποτελεσματικά) στο έδαφος κατά του Ισλαμικού Κράτους. Πρέπει να περιορίσουμε τη δράση των τζιχαντιστών, με τη συνέχιση της υποστήριξης μας προς το νεοσύστατο στρατό του Ιράκ. Έχουν ανακαταλάβει το Ραμάντι και τη Φαλούτζα, θα πρέπει να τα κρατήσουν υπό τον ελέγχό τους. Πρέπει τώρα να προωθηθούν προς τη Μοσούλη», εξήγησε η Κλίντον.
Ο Τραμπ από την πλευρά του, υποστήριξε ότι έχει ένα μυστικό σχέδιο που θα του εξασφαλίσει τη νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ στην περίπτωση που εκλεγεί θα δώσει στους στρατηγούς των ΗΠΑ, προθεσμία 30 ημερών, προκειμένου να του παρουσιάσουν το σχέδιο τους, για τη συντριβή των τζιχαντιστών. Ο ίδιος, δεν ξεκαθάρισε περισσότερο τη θέση του, σχετικά με τις επιλογές που θα αποφασίσει να υλοποιήσει στο ζήτημα αυτό, στην περίπτωση της εκλογής του στο Λευκό Οίκο, στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Νοεμβρίου.