ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ: Κούρσα 25 ημερών για το Μαξίμου

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Χανιά και η διά ζώσης σύσκεψη με τους επιτελείς του στο Μαξίμου, έπειτα από την παύση του Δεκαπενταύγουστου, σηματοδοτούν την έναρξη μιας απαιτητικής «κούρσας» 25 ημερών με ορισμένες σταθερές αλλά περισσότερες μεταβλητές, οι οποίες θα επηρεάζουν αυτόματα το πολιτικό κλίμα και πιθανώς θα αναδιαμορφώνουν τις κυβερνητικές προτεραιότητες και τη στρατηγική των κομματικών επιτελείων.

Εν μέσω της τεταμένης ατμόσφαιρας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και ενόψει εξελίξεων μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες οι οποίες θα δρομολογηθούν επισήμως τη Δευτέρα, το Μαξίμου αγωνιά να συνθέσει το παζλ των κινήσεών του σε πολλά, παράλληλα πεδία στο χρονικό διάστημα μέχρι και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Κυρίαρχη επιδίωξη είναι ο Μητσοτάκης να μπορέσει στο διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου να κόψει το νήμα αυτού του «αγώνα δρόμου» έχοντας ξεπεράσει δυσκολίες και με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη νέα πολιτική σεζόν.

Αν και προεξοφλείται ότι μια σειρά από εξελίξεις θα αρχίσουν από τώρα να αξιοποιούνται εντατικά προκειμένου να συντάσσεται το «θετικό» κυβερνητικό αφήγημα (όπως οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου κ.ά.), το κέντρο βάρους, επικοινωνιακά και διαχειριστικά, έχει ήδη μετατοπιστεί και θα παραμείνει σε τρία μέτωπα: στο θέμα των παρακολουθήσεων, στη δημιουργία προϋποθέσεων για ένα «γενναίο καλάθι» στη ΔΕΘ (το τελευταίο της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης) και στη συνεχή παρακολούθηση των τουρκικών ενεργειών.

«Πάμε θεσμικά»
Εν αναμονή των πρώτων γκάλοπ (προς το τέλος του μήνα, οπωσδήποτε προ της ΔΕΘ), η κυβέρνηση θέλει να πείσει ότι στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και της ΕΥΠ «θα πάμε μόνο με θεσμικό τρόπο» – δηλαδή μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες -, όπως πιστοποιούν οι δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών. Ενδεικτική η θέση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος διεμήνυσε χθες (Σκάι) ότι η κυβέρνηση θέλει να βγει όλη η αλήθεια στο φως αλλά «σε συγκεκριμένο βάθος χρόνου» ώστε να γίνει, κατά τον ίδιο, συνολικός απολογισμός και να ακολουθήσουν πρωτοβουλίες. Η τακτική και οι διαθέσεις όλων των πλευρών θα φανούν από την επόμενη εβδομάδα κυρίως στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να αναμένονται και στο μεσοδιάστημα έκτακτες κινήσεις του Μητσοτάκη, κάτι που δεν προκύπτει εκτός απροόπτου. Για παράδειγμα, δεν υπήρχε, τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, στον άμεσο πρωθυπουργικό προγραμματισμό μια συνεδρίαση συντονισμού της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με δεδομένο – αντίθετα – ότι θα δρομολογηθεί κανονικά (ανάλογα με τις ημερομηνίες που θα αποφασιστούν για τις συζητήσεις στο θέμα των παρακολουθήσεων) μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μέτρα στήριξης
Συνεργάτες του Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι η προσοχή της κυβέρνησης «δεν θα φύγει από τα πεδία που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών», δείχνοντας ουσιαστικά ότι βρίσκεται στο τραπέζι η εντατική προετοιμασία για τη ΔΕΘ, με προσπάθεια να επανέλθουν σε πρώτο πλάνο η οικονομία, η μεσαία τάξη και οι ευάλωτοι. Ζητούμενο είναι, όπως το θέτουν αρμόδιες πηγές, να συνεχιστεί ο κυβερνητικός προγραμματισμός ανεξαρτήτως δυσκολιών και συγκυρίας, με αναζήτηση (σε εξέλιξη) και… εκπλήξεων στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες κατά την παραδοσιακή έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου στη Θεσσαλονίκη.

«Να σταθούμε δίπλα σε όσους και σε όσες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις μεγάλες δυσκολίες», ήταν το τελευταίο δημόσιο μήνυμα του Μητσοτάκη από την Τήνο. Στο πλαίσιο αυτό, για το πακέτο της ΔΕΘ είναι υπό επεξεργασία παρεμβάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις, το τέλος επιτηδεύματος, την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και τη θέρμανση και τα καύσιμα. Εξάλλου δύο παρεμβάσεις που έχουν ουσιαστικά προαναγγελθεί αφορούν την αύξηση των συντάξεων και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (και) στους δημοσίους υπαλλήλους.

Στο ραντάρ η Τουρκία
Στο μεταξύ, σε καθεστώς εγρήγορσης παραμένει η ελληνική πλευρά σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες και το ενδεχόμενο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιλέξει να ανεβάσει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός και ότι το «ραντάρ» είναι σταθερά στραμμένο στις τουρκικές γεωτρήσεις και στη ρότα του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν».
Εξάλλου η Αθήνα εξακολουθεί να καταγράφει ρητορική έντασης, με ΜΜΕ στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου να συντηρούν ζητήματα «γκρίζων ζωνών» και αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

 

 

Αφήστε μια απάντηση