Το φθινόπωρο του 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες-μέλη της. Αρχικά η Ρουμανία ήταν ανάμεσα στις χώρες που τάχθηκαν κατά της μετεγκατάστασης βάσει ποσοστώσεων, αργότερα όμως συμφώνησε να δεχθεί πρόσφυγες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της. Βάσει του ευρωπαϊκού συστήματος ποσοστώσεων λοιπόν, η χώρα θα έπρεπε να δεχθεί περίπου 6.300 μετανάστες και μετανάστες. Αργότερα έγινε λόγος για μετεγκατάσταση 4.000 ανθρώπων και τώρα φαίνεται πως περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα μετεγκατασταθούν από τα hotspot της Ιταλίας και της Ελλάδας στη Ρουμανία. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τεοντόρ Μελεσκάνου. Επιπλέον δήλωσε ότι θα διατεθούν 5,3 εκατομμύρια ευρώ για Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες της Συρίας.
Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες στη Μαύρη Θάλασσα
Πριν από μια εβδομάδα περίπου, η ακτοφυλακή της Ρουμανίας διέσωσε 69 Σύρους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 29 παιδιά, μπροστά από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που πρόσφυγες προσπάθησαν να φτάσουν στη Ρουμανία και κατ’ επέκταση στην ΕΕ ακολουθώντας αυτό το δρόμο. Αντίστοιχο περιστατικό με 132 πρόσφυγες σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, όπως και το 2015.
Ήδη την περασμένη χρονιά ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, μιλώντας προς τη DW δήλωσε ότι η Ρουμανία είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί έναν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων και να προστατεύσει παράλληλα τα σύνορά της από την παράνομη μετανάστευση. «Υπήρξαν προσπάθειες από ομάδες προσφύγων από την περιοχή της Σερβίας να έρθουν στη Ρουμανία και από εκεί να συνεχίσουν το δρόμο τους. Καταφέραμε να τους εμποδίσουμε. Έτσι θα εμποδίσουμε και όποιον επιχειρήσει να έρθει στη Ρουμανία από τη Μαύρη Θάλασσα» δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι μάλλον απίθανο να προσπαθήσουν άνθρωποι να έρθουν μέσω της Μαύρης Θάλασσας αφού «είναι πολύ πιο δύσκολα προσβάσιμη απ’ ό,τι για παράδειγμα η Μεσόγειος».
Πρόσφυγες σε απόγνωση
Στο μεταξύ όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι φαίνεται ότι είναι πια τόσο απεγνωσμένοι που διατίθενται να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνους δρόμους ειδικά από τότε που η Βαλκανική Οδός αλλά και οι «διάδρομοι» του Αιγαίου και της Μεσογείου έχουν κλείσει. Υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται ότι η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί εναλλακτική λύση για τους διακινητές που προωθούν μετανάστες παρανόμως στην Ευρώπη.
Εάν λοιπόν η Μαύρη Θάλασσα εξελιχθεί όντως σε μια νέα προσφυγική οδό, τότε όχι μόνο η Ρουμανία αλλά και η Βουλγαρία θα πρέπει να περιμένουν ένα νέο κύμα στις ακτές τους. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πώς οι δύο χώρες σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα κατάσταση. Ωστόσο αναμένεται ότι και αυτός ο διάδρομος θα κλείσει γρήγορα και ότι οι διακινητές θα αναζητήσουν νέες οδούς για να μεταφέρουν απελπισμένους ανθρώπους στη Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους.