ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη ευκαιρία για οφειλές σε εφορίες-ΕΦΚΑ

Μια ακόμα ευκαιρία να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους με την εφορία και τον ΕΦΚΑ θα έχουν χιλιάδες νοικοκυριά, επαγγελματίες κι επιχειρήσεις, ενώ χείρα βοηθείας θα πάρουν κι όσοι δεν άντεξαν στην πίεση της ενεργειακής κρίσης.

Σήμερα το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να εξειδικεύσει το μέτρο για ρύθμιση χρεών από 36 ως 72 δόσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Δυτική Μακεδονία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών.

«Για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων, θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα χρέη της πανδημίας
Οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. Στην τριετία 2020- 2022, παρά τα μέτρα στήριξης που έφτασαν τα 50 δισ ευρώ, οι φορολογικές οφειλές έφτασαν στα 18,2 δισ ευρώ κι αν προστεθούν οι “ουρές” του Δεκεμβρίου είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσουμε τα 19 δισ ευρώ.  Στο ίδιο χρονικό διάστημα, τα χρέη στον ΕΦΚΑ έφτασαν στα 4,7 δισ ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι αθροίζοντας τα με τις οφειλές προς την εφορία- που πολλές φορές αντιστοιχούν στα ίδια ΑΦΜ-πιάνουμε ή ξεπερνάμε τα 24 δισ ευρώ.

Η πάγια ρύθμιση, η οποία σε ειδικές περιπτώσεις φτάνει στις 48 δόσεις, προφανώς δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς όσους έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο, πόσο μάλλον όταν πέρα από αυτά τα χρέη της δύσκολης τριετίας 2020- 2022, υπάρχει ένα “βουνό” οφειλών. Στις εφορίες, τα συσσωρευμένα χρέη ως το τέλος του 2019 ήταν 105,6 δισ ευρώ, ενώ οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονταν σε περίπου 41 δισ ευρώ.

Και κάπως έτσι, το restart της οικονομίας μετά την τριετή κρίση, “επέβαλε” κατ’ αρχάς μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους μπήκαν σε ρύθμιση αλλά δεν μπόρεσαν να την κρατήσουν. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 370 χιλιάδες οφειλέτες έχασαν τις ρυθμίσεις των 100, των 120 και των 72 δόσεων της πανδημίας. Μόνο για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, μιλάμε για περίπου 6 δισ ευρώ που κινδυνεύουν να χαθούν εάν δεν δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.

Με αυτό το δεδομένο, αναβιώνουν ρυθμίσεις που “χάθηκαν”, υπό δύο προϋποθέσεις: 1) οι οφειλέτες να εξοφλήσουν 2 δόσεις για να “ανοίξει” η ρύθμιση τους 2) οι “χαμένες” δόσεις θα προστεθούν ως “ουρά” στο τέλος της ρύθμισης (επιμήκυνση).

Πέρα από την αναβίωση των χαμένων ρυθμίσεων, θα δοθεί “ανάσα” σε φορολογούμενους, που ενώ κράτησαν με νύχια και δόντια τους διακανονισμούς που είχαν κάνει με εφορίες και ΕΦΚΑ, δεν κατάφεραν να σταθούν όρθιοι στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Γι’ αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα ειδικής ρύθμισης, στα πρότυπα της “πανδημικής”, για εξόφληση είτε άτοκα ως σε 36 δόσεις είτε έντοκα σε 72 δόσεις. Η κρίσιμη περίοδος “γέννησης” των οφειλών καλύπτει από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 ως το τέλος του 2022. Αυτό που μένει να απαντηθεί εάν η ρύθμιση αυτή θα καλύψει και οφειλές από ΦΠΑ ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προβληματίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι το διαχρονικά χαμηλό ποσοστό οφειλών που βρίσκονται σε κάποια ρύθμιση. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόλις το 4,8% των οφειλών- δηλαδή κάτι παραπάνω από 5,3 δισ ευρώ- είναι ενταγμένο σε ρύθμιση…

Πηγή: www.iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση