Άλλες πάλι φορές μπορεί να νιώθετε ιδιαίτερα ευερέθιστοι, έτοιμοι να εκραγείτε με το παραμικρό και την ίδια πάλι στιγμή τόσο κουρασμένοι που δεν θέλετε καν να απαντήσετε σε κάποιον που πιστεύετε ότι σας προκαλεί. Κι ενώ μπορεί να λαμβάνετε τα φάρμακά σας σωστά, να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας και να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για τη διαχείριση του διαβήτη σας, συνεχίζετε ωστόσο, να έχετε μεγάλες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Εκνευρίζεσθε γιατί ενώ κάνετε όλα όσα σας ζητά ο γιατρός σας, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αυτά που περιμένετε. Δε χρειάζεται να νιώθετε ενοχές. Δεν είστε οι μόνοι! Περίπου το 50% των ατόμων με διαβήτη που λαμβάνουν θεραπεία, δεν επιτυγχάνουν τους γλυκαιμικούς στόχους τους. Αυτό δε σημαίνει φυσικά, ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τις προσπάθειές σας ή ότι δεν προσπαθείτε αρκετά. Να θυμάστε ότι οι ανάγκες του οργανισμού σας σε σχέση με τον διαβήτη αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, ενώ κάποιες φορές είναι αναγκαίες κάποιες αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή σας, για να καταφέρετε να διατηρείτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μέσα στο επιθυμητό εύρος.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι παρόλο που εσείς μπορεί να έχετε τις καλύτερες προθέσεις, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες τους οποίους δεν μπορείτε να ελέγξετε, όπως είναι μια ασθένεια, το άγχος ή κάποια στενοχώρια, που μπορούν επίσης να επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Τι πρέπει όμως να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις; Τα άτομα με διαβήτη ξέρουν πολύ καλά ότι πρέπει να μάθουν να αντιλαμβάνονται καλύτερα τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.
Ποιο είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος;
Το κυριότερο είναι να μπορείτε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα των αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα, ώστε να μπορείτε να τα ελέγξετε και να τα αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όταν για παράδειγμα, έχετε ένα αίσθημα δίψας, νιώθετε κουρασμένοι και νομίζετε πως η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα, αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας έχει ανέβει σε αρκετά υψηλά επίπεδα και αυτό προκαλεί συμπτώματα υπεργλυκαιμίας.
Αν πάλι νιώθετε πως θέλετε να καταβροχθίσετε ότι υπάρχει στο ψυγείο σας, ιδρώνετε χωρίς λόγο, τρέμετε ή ζαλίζεσθε, τότε το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας, πιθανότατα έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα και αυτό προκαλεί συμπτώματα υπογλυκαιμίας.
Συζητήστε με το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι ο σύμβουλος και ο καθοδηγητής σας όσον αφορά την αντιμετώπιση του διαβήτη και γι’ αυτό πρέπει να κάνετε έναν εποικοδομητικό διάλογο μαζί του. Μην διστάζετε να του πείτε πώς αισθάνεστε. Είναι αυτός που μπορεί να σας προτείνει κάποια καλύτερη θεραπευτική επιλογή. Μην διστάζετε να του μιλήσετε, αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπερβαίνουν το εύρος που σας έχει υποδείξει. Γι’ αυτό και χρειάζεται να διαμορφώσετε μια λίστα με θέματα που θα θέλατε να συζητήσετε, πριν την επόμενη επίσκεψή σας στο ιατρείο του. Έτσι είναι σίγουρο ότι θα λάβετε απαντήσεις σε κάθε ερώτημα σας σχετικά με το διαβήτηκαι τη διαχείρισή του, χωρίς να σπαταλάτε και τον πολύτιμο χρόνο του γιατρού σας.
Λίστα θεμάτων
Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για θέματα όπως:
- Είναι η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθώ η πλέον κατάλληλη;
- Μήπως πρέπει να αλλάξω κάτι στη διατροφή μου;
- Η τακτική άσκηση επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα;
- Γιατί αισθάνομαι κάποιες στιγμές κακοδιάθετος; Επηρεάζει αυτό τα επίπεδα του σακχάρου;
- Τι συμβαίνει σε περίπτωση γρίπης ή κάποιας σοβαρής πάθησης;
Εν κατακλείδι, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως στον διαβήτη, οι μεγάλες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα μπορεί να έχουν μεγάλες επιπτώσεις ενώ σταθεροποιώντας όσο γίνεται τα επίπεδα αυτά, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά.
Πηγή: Διαβήτης και αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα | iefimerida.gr