Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Η ιστορία της ιδιοκτησίας του χώρου και των κτηρίων ΘΕΠΑΝ

0

Από την εγκατάσταση κατοίκων στην περιοχή του Ελευθερίου – Κορδελιού στην δεκαετία του 1930 δημιουργήθηκε εκτός σχεδίου πόλης και μακριά από την κατοικημένη περιοχή ο χώρος των κοιμητηρίων. Με την πάροδο του χρόνου και με την συνεχή εγκατάσταση νέων κατοίκων αναπτυσσόταν και η κατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα η κατοικημένη περιοχή να αγγίξει τον χώρο των παλαιών κοιμητηρίων.

Στη δεκαετία του 1960 εγκρίθηκε το σχέδιο πόλης του δήμου, και ο χώρος των κοιμητηρίων εντάχθηκε σ’ αυτό. Η συνεχής οικιστική ανάπτυξη έφερε τον χώρο των κοιμητηρίων στο κέντρο του δήμου. Το 1986 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ελευθερίου – Κορδελιού σταμάτησε η ταφή στον συγκεκριμένο χώρο, πλην όμως υπήρχαν πολλοί τάφοι. Η παρουσία τους αισθητικά, περιβαλλοντικά και από άποψη υγιεινής υποβάθμιζε την περιοχή, την ποιότητα ζωής και έθετε σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων.

Από την ημέρα της δημιουργίας του κοιμητηρίου μέχρι και σήμερα την ευθύνη και την φροντίδα του χώρου είχε ο δήμος Ελευθερίου – Κορδελιού. Το 1997 ο τότε δήμαρχος Ελευθερίου-Κορδελιού ξεκίνησε την ανάπλαση του χώρου των παλιών κοιμητηρίων. Η εκκλησία της «Μεταμόρφωσης του Σωτήρος» και η μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως αντέδρασαν διεκδικώντας την ιδιοκτησία του χώρου .

Μετά από πολλές συζητήσεις μεταξύ του δήμου και της μητρόπολης, ο μακαριστός μητροπολίτης Διονύσιος Α΄ δημόσια αναγνώρισε ότι ο χώρος ανήκε στο δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού, και προέτρεψε τον δήμαρχο να ολοκληρώσει το έργο. Τότε ο δήμος σε ένδειξη καλής θέλησης έδωσε στις εκκλησίες τις περιοχής με την μορφή έργου 30 εκατομμύρια δραχμές [σήμερα 88000,00 ευρώ]. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1998 και άρχισε η λειτουργία του.

Ο χώρος των παλαιών κοιμητηρίων έκτασης 7500 τ.μ γέμισε ζωή, έγινε επισκέψιμος και λειτουργικός καθώς και χώρος αναψυχής και περιπάτου. Κατασκευάστηκαν κτιριακές υποδομές, λαογραφικό μουσείο, δημοτική πινακοθήκη, αίθουσα διακεκριμένων δημοτών, ιστορικό αρχείο, μαγειρείο, αίθουσα σίτισης απόρων, αμφιθέατρο, αναψυκτήριο και ένας μικρός ναός 25 τ.μ.

Το 1999 άλλαξε η δημοτική αρχή στο δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού. Το 2004 ο μητροπολίτης Διονύσιος Α΄ αποδήμησε εις κύριον. Η εκκλησία από την επόμενη μέρα, βρίσκοντας ελεύθερο πεδίο και καμία αντίσταση από την δημοτική αρχή, άρχισε να διεκδικεί τον χώρο των 7500 τ.μ. μαζί με τα κτήρια και τις υποδομές. Γνώριζε βέβαια ότι ο χώρος ανήκε στο δήμο, αλλά πίεζε με τον γνωστό δικό της τρόπο την δημοτική αρχή την οποία πρωτίστως την ενδιέφερε η επανεκλογή της.

Με διάφορα τεχνάσματα, με την ανοχή της δημοτικής αρχής και με μυστικότητα κατάφεραν να μεταγράψουν το ακίνητο στην υπηρεσία κτηματογράφησης ως κυριότητα της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, αγνοώντας την συμφωνία του 1997, όπως επίσης και τον νόμο 582/1968 ΦΕΚ Α΄ 225/1968 ο οποίος στο άρθρο 2 παράγραφος 4 αναφέρει ‘’ η περιουσία των κοιμητηρίων παραμένει εις την κυριότητα των ιδρυσάντων αυτά δήμων και κοινοτήτων ‘’. Το ίδιο προβλέπεται και από τον νόμο 1337/1983.

Διαβάστε τι γνωμοδότησε ο Νομικός Σύμβουλος του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου 
Γνωμοδότηση Νομικού τμήματος Δήμου

Δείτε την συμβολαιογραφική πράξη της Εκκλησίας του 1977
Συμβολαιογραφικη Πράξη Εκκλησίας 1977

 

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.