Την ώρα που στα περισσότερα δημοτικά συμβούλια της χώρας οι δημοτικές αρχές μειώνουν τα δημοτικά τέλη ελαφρύνοντας τους πολίτες λόγω της δύσκολης οικονομικής κρίσης που διέρχονται τα νοικοκυριά, στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη του Δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη σχεδόν όλα αυξάνονται. Πρόσφατα το νερό κατόπιν εισήγησης του ΔΣ της επιχείρησης κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο κόσμος σε όλο τον Δήμο να ξεσηκωθεί και να προβεί σε διαμαρτυρίες. Ας δούμε όμως αναλυτικά όλο το ιστορικό της υπόθεσης.
Ο ΕΥΠΟΡΟΣ ΔΗΜΟΣ
ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο δήμος Πυλαιας-Χορτιάτη, προαστιακός δήμος της Θεσσαλονίκης, με αστικό, ορεινό και θαλάσσιο τοπίο εκτείνεται από τον Χορτιάτη μέχρι το Θερμαϊκό κόλπο. Ως ενιαίος δήμος ιδρύθηκε με το Ν.3852 του 2010, δηλαδή στο πλαίσιο του σχεδίου “Καλλικράτης” που καθιέρωσε μια σειρά μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, μετά από έξι χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας του Καλλικρατικού δήμου έχει γίνει σαφές το καθεστώς στο οποίο έχουν περιέλθει οι δήμοι, συμπεριλαμβανομένου του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Πρόκειται για ένα καθεστώς που ουσιαστικά καθιστά τους δήμους- μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης, του κεντρικού δηλαδή κράτους, μέσα από τους οποίους προωθούνται και υλοποιούνται μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων.
Ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, ένας σχετικά εύπορος δήμος της ευρύτερης περιοχής, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Αντιθέτως, πρόκειται απ’ τους δήμους που πρωτοπορούν στην υλοποίηση μιας σειράς πολιτικών, εκπορευόμενων από το κεντρικό κράτος και την ΕΕ, το περιεχόμενο των οποίων είναι επιζήμιο για τα λαϊκά νοικοκυριά. Η δημοτική αρχή, του δημάρχου κ. Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, κινείται στη λογική της διαχείρισης της κατάστασης, καλυπτόμενη μονίμως πίσω από τη δικαιολογία της “κρατικής υποχρηματοδότησης” και του πλαισίου δημοσιονομικής επιτήρησης που έχει τεθεί στους δήμους της χώρας.
Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΚΑΪΤΕΖΙΔΗ
Η λογική της διαχείρισης στο δήμο διέπεται από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο εφαρμόζονται οι πολιτικές της διοίκησης. Πρόκειται για ένα πλαίσιο που επιβάλει τη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, στη βάση της ανταποδοτικότητας και της ιδιωτικοποίησης σχεδόν όλων των τομέων του. Υπάρχουν μια σειρά παραδείγματα, παλαιότερα αλλά και πρόσφατα, τα οποία πιστοποιούν ότι ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη εφαρμόζει στο ακέραιο τη λογική “πλήρωνε για να σου παρέχουμε υπηρεσίες”, δηλαδή τη λογική όπου ο δημότης γίνεται ουσιαστικά “πελάτης” και η όποια πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες μετατρέπεται σε εμπόρευμα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω είναι η πρόσφατη απόφαση για κλιμακωτές αυξήσεις, από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), στα τιμολόγια του νερού, επιβαρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την τσέπη του λαού. Η λογική της διοίκησης της ΔΕΥΑ, όπως αποτυπώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (28/11) είναι ακριβώς η λογική της λειτουργίας της δημοτικής επιχείρησης με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης επικαλούνται μια σειρά οδηγίες της ΕΕ (τις οποίες εφαρμόζει στο ακέραιο ο δήμος), οι οποίες ουσιαστικά οδηγούν στην εμπορευματοποίηση ενός κοινωνικού αγαθού. Στην ίδια ρότα κινείται η πολιτική του δήμου σε μια σειρά άλλους τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, ο αθλητισμός.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
ΟΛΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΤΙΜΟ
Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η δημοτική αρχή του κ. Καϊτεζίδη επαίρεται για τις σύγχρονες αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές και εγκαταστάσεις (κάτι που είναι αληθές), αλλά αποκρύβει το κυριότερο: ότι αυτές οι υποδομές δεν είναι ούτε δωρεάν, αλλά έχουν αντίτιμο, λειτουργούν δηλαδή στη βάση ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων. Ένα άλλο παράδειγμα αφορά την πρόσφατη αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, καθιστώντας έτσι ακόμη και την προσχολική αγωγή ως πολυτέλεια για όσους δε μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις νέες αυξήσεις. Ταυτόχρονα, η επιβολή χαρατσιού στους δημότες για τα σχολεία, μεταβιβάζει την ευθύνη για την κατασκευή των σχολείων από το κράτος στους… εργαζόμενους οι οποίοι- και πάλι- καλούνται να πληρώσουν απ’ την τσέπη τους.
Ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη καλείται ουσιαστικά να διαχειριστεί την “ακραία φτώχεια” που οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ δημιουργούν. Έτσι, ο δήμος, είτε με αυτοτελείς δομές, είτε σε συνεργασία με ΜΚΟ (συχνά χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ), ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) και άλλους φορείς της λεγόμενης “αλληλέγγυας οικονομίας”, στοχεύει στην ενσωμάτωση της δυσαρέσκειας πλατιών λαϊκών στρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει την πόρτα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, παραδίνοντας στην ιδιωτική πρωτοβουλία μια σειρά υπηρεσίες (π.χ. Υγεία) οι οποίες θα έπρεπε να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ
ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ..ΨΙΧΟΥΛΑ!!
Είναι σαφές ότι όποιος επισκεφτεί το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη θα αντικρύσει έναν καθαρό δήμο, χωρίς το συνηθισμένο (σε άλλους δήμους) φαινόμενο των σκουπιδιών και των γεμάτων απορρίμματα κάδων. Ωστόσο, πίσω από αυτήν την ωραία εικόνα κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα εργαζόμενων ορισμένου χρόνου, που εργάζονται σε εργολάβους καθαριότητας για 4ωρα και 350 ευρώ. Πίσω από την φαινομενικά ωραία βιτρίνα του δήμου κρύβονται συνθήκες ευέλικτης εργασίας, εργαζόμενων ορισμένου χρόνου και προώθησης της λογικής της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.Αυτό που βγαίνει ως καταστάλαγμα της πολιτικής που ασκείται στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη είναι πως ο “Καλλικράτης” αποτύπωσε μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές με αρνητικές επιπτώσεις για το λαό, για την τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών, των εργαζόμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων και όλων όσων βιώνουν τη συνεχή χειροτέρευση της ζωής τους.
ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΝΥΦΟΥΔΗ
Οργισμένη αντίδραση Νυφούδη για την αύξηση του νερού στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη Λάβρος ήταν ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Πυλαίας Χορτιάτης Νίκος Νυφούδης με αφορμή την αύξηση 30% στα τιμολόγια ύδρευσης στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη. «Σήμερα ευελπιστώ όσοι στηρίξατε τη σημερινή διοίκηση να αντιμετωπίσετε με σύνεση την κατά 30% αύξηση της τιμής του νερού στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης του Χορτιάτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Νυφούδης για την απόφαση της αύξησης στο facebook και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Οι υπόλοιποι είμαστε εξοργισμένοι. Όχι μόνο για την αύξηση αλλά και για την έλλειψη των αντίστοιχων ανταποδοτικών έργων, την έλλειψη οράματος για την επιχείρηση και φυσικά για τον εμπαιγμό αναφορικά με την σύνδεση με την ΕΥΑΘ». Αντίδραση για την αύξηση στην τιμή του νερού υπήρξε και από την πλευρά της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης που σε ανακοίνωση της αναφέρει: «για άλλη μια φορά η διοίκηση του δήμου επιβαρύνει την τσέπη του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο μόνο διάστημα προχώρησε στην αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, το κόψιμο των εκπτώσεων για τους τρίτεκνους στο ωδείο του δήμου και τώρα αυξάνει και την τιμή του νερού. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Ο λαός το έχει άμεση ανάγκη και πρέπει να έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό αλλά και σύγχρονες υποδομές για την αποχέτευση και την άρδευση των γεωργικών περιοχών. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΧ και της διοίκησης του Δήμου (αυτή άλλωστε ορίζει την διοίκηση της ΔΕΥΑΧ που αποτελείται από δικούς της δημοτικούς συμβούλους) και καλούμε τον λαό του δήμου μας να απαιτήσει να παρθεί πίσω»