Δήμος Θεσσαλονίκης: Άμεσες λύσεις για την προσχολική αγωγή

0

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εξάλλου, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις λύσεις που δόθηκαν αναφορικά με την εξασφάλιση των αναγκαίων αιθουσών για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. “Η σπέκουλα και η επαναστατική γυμναστική γύρω από το τόσο ευαίσθητο θέμα της εκπαίδευσης έχουν και τα όριά τους. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην εφαρμογή νόμου του κράτους. Δεν ανακάλυψε ούτε εφηύρε δική του πολιτική. Υπενθυμίζω για τους έκπληκτους και τους λωτοφάγους ότι ο νόμος για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ήταν νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης”, σχολίασε ο κ. Ζέρβας, λέγοντας ότι ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είναι εύκολο ούτε να βρεθούν οικόπεδα ούτε να χτιστούν άμεσα νέα σχολεία και για τον λόγο αυτό έπρεπε να υιοθετηθεί η λύση των προκατασκευασμένων αιθουσών.

“Τοποθετούμε αίθουσες που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, για να δώσουμε άμεση λύση σε μια πιεστική εκ του νόμου κατάσταση. Αυτή είναι μια υποχρεωτική επιλογή, ειδάλλως τα προνήπια δεν θα πήγαιναν σχολείο. Και όλα αυτά με 100% κρατική επιδότηση. Ο Δήμος δεν έχει δαπανήσει ούτε ένα ευρώ”, παρατήρησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, η Δημοτική Αρχή διαχειρίστηκε το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς πλέον όλων των άλλων κατάφερε να βρει αίθουσες, ώστε να μειώσει τον αριθμό των προκατασκευασμένων, ενώ βρήκε και οικόπεδα για την εγκατάσταση προκατασκευασμένων αιθουσών, ώστε να μη μειωθεί ο αύλειος χώρος σχολείων.

“Καταφέραμε να είμαστε ουσιαστικά ο πρώτος μεγάλος Δήμος στη χώρα που εφαρμόζει τον νόμο και δίνει μια λύση”, τόνισε ο κ. Ζέρβας. Ειδικότερα, για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης έπρεπε να δημιουργήσει 30 νέα τμήματα. Στο πλαίσιο των λύσεων που βρέθηκαν:

– Τοποθετούνται δέκα προκατασκευασμένες αίθουσες σε αδόμητα οικόπεδα
-Άλλες έξι αίθουσες τοποθετούνται σε αύλειους χώρους αποκλειστικά νηπιαγωγείων
– Επιπλέον δύο αίθουσες τοποθετούνται σε αύλειους χώρους δημοτικών
– Ενοικιάζεται ένα κτίριο ακριβώς δίπλα από το μητρικό του σχολείο
– Δημιουργούνται δύο νέα τμήματα νηπιαγωγείων στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, σε χώρους που εξ αρχής είχαν σχεδιαστεί για αυτήν ακριβώς τη χρήση
– Εννέα τμήματα στεγάζονται μέσα σε υπάρχοντα σχολικά κτίρια.

“Μου κάνει αλγεινή εντύπωση η ευκολία με την οποία στελέχη κομμάτων που πέρασαν από θέσεις ευθύνης έρχονται σήμερα εδώ να καταγγείλουν. Να καταγγείλουν τι; Τον εαυτό τους; Τις αποφάσεις των κυβερνήσεων που υπηρέτησαν; Δεν ντρέπονται να πηγαίνουν έξω από τις αυλές σχολείων, όταν προ λίγων ετών νομοθετούσαν έτσι; Τέτοια υποκρισία; Τέτοιος κυνισμός; Νομοθετούμε χωρίς προβλέψεις, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόνοιες και μετά ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη;”, διερωτήθηκε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας: “Δεν είναι σοβαρή προσέγγιση αυτή και καλώ τους πάντες να λογικευτούν και να δούμε όλοι μαζί τις καλύτερες λύσεις για τα παιδιά”.

 

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.