ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δόμηση τέλος σε εκτός σχεδίου οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων..

Μη οικοδομήσιμα καθίστανται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης σε όλη την Ελλάδα βάσει νομοθετικής διάταξης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περί ενεργειακών επιθεωρητών και το οποίο συζητείται στη Βουλή αυτές τις ημέρες. Σύμφωνα με την Καθημερινή, φορείς της αγοράς ακινήτων καταγγέλλουν πως στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση όλων των κατά παρέκκλιση δυνατοτήτων δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ως γεωργική γη.

Επί της ουσίας, οι κάτοχοι εκτός σχεδίου εκτάσεων σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, χάνουν το δικαίωμα να ανεγείρουν κτίσματα σε περίπτωση που το οικόπεδό τους είναι μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων, που αποτελεί το ελάχιστο απαιτούμενο όριο.

Μέχρι σήμερα οι κάτοχοι τέτοιων γαιών μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν και για την ανέγερση κατοικιών, εξοχικών, ή και γραφείων μικρής κλίμακας εφόσον τα εν λόγω οικόπεδα πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως να έχουν πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή να βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικο-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο. Με τον τρόπο αυτό, ήταν εφικτή η οικοδόμηση ακόμα και σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, που είναι η ελάχιστα απαιτούμενη επιφάνεια για την ανέγερση κτισμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) καταγγέλλει πως χιλιάδες δομήσιμα αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα θα μετατραπούν, άμεσα σε απλά «χωράφια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους κατόχους τους, αλλά και για τον κλάδο της οικοδομής, που θα μπορούσε δυνητικά να προσδοκά σε κάποια έσοδα από την ανέγερση κτισμάτων σε αυτά τα ακίνητα. Παράλληλα, κατά την ΠΟΜΙΔΑ, πρόκειται για έναν ακόμα «παράγοντα έμμεσης εξώθησης των πολιτών στην αυθαίρετη δόμηση».

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι την στιγμή που το υπουργείο Περιβάλλοντος καθιστά τις εν λόγω εκτάσεις μη οικοδομήσιμες, το υπουργείο Οικονομικών με τον νέο ΕΝΦΙΑ που έχει θεσπίσει, φορολογεί όλα τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και με συμπληρωματικό φόρο.

Αφήστε μια απάντηση