ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

“Έχουμε μια διοίκηση στον Δήμο Βέροιας με επικεφαλής τον Κώστα Βοργιαζίδη με έλλειψη ικανοτήτων και πολιτικής βούλησης”

Στη Euro τηλεόραση και στην εκπομπή «Ο Συμπαραστάτης του Δημότη», μίλησε ο επικεφαλής του συνδιασμού “ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΒΕΡΟΙΑ” Ιωάννης Παπαγιάννης. Ο Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου και υποψήφιος Δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2014 άσκησε έντονη κριτική για την τοπική διοίκηση της Βέροιας και αποκάλυψε τα επόμενα πολιτικά του βήματα. Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα από την συνέντευξη του.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗ
 Δυστυχώς τα προβλήματα δεν λύνονται εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχει πρόβλημα στη Βέροια. Εμείς προσπαθούμε να αλλάξουμε τον Δήμο. Θέλαμε εξ’ αρχής να δώσουμε ειλικρίνεια στους συμπολίτες μας. Να αγωνιστούμε και να αλλάξουμε όλα τα κακώς κείμενα. Για αυτό ασχοληθήκαμε με τα κοινά. Για την αγάπη στην ιδιαίτερη πατρίδα μας. Έχουμε υπόσταση, έχουμε  επαγγελματική και ακαδημαϊκή ιδιότητα, έχουμε και διάθεση. Δυστυχώς τα προβλήματα που βλέπουμε δεν λύνονται. Τα θέτουμε συνέχεια στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβούλιου, όμως η πλειοψηφία της αιρετής διοίκησης έχει τεράστιες ευθύνες. Ούτε ουσιαστική διάθεση έχουν, ούτε πρόγραμμα και οργάνωση. Είχαμε θέσει στο παρελθόν ζητήματα ουσίας όσον αφορά την ανάπτυξη της πόλης μας. Ποιες είναι οι ιδέες και ο προγραμματισμός της διοίκησης σήμερα, ώστε να κάνουμε μια Βέροια πλούσια; Έχω πει πολλές φόρες ότι η Βέροια έχει γίνει η σκιά του ένδοξου παρελθόντος της. Τα οικονομικά προβλήματα υπήρχαν ανέκαθεν. Η Βέροια όμως ήταν παράδειγμα ανάπτυξης. Αυτό οφειλόταν σε φωτεινά μυαλά και σε επιχειρηματίες που είχαν φέρει πλούτο στη περιοχή. Αυτά πρέπει να δούμε, αλλά όχι με άτομα που προέρχονται από την παλαιοκομματική κολυμπήθρα του συστήματος που κατέστρεψε τη χώρα. Στη Βέροια μιλάμε για το δαχτυλίδι που παραδόθηκε. Κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για πολιτική αχαριστία αν κρίνει από τη σημερινή διοίκηση σε σχέση με αυτό που προσδοκούσε από την  προηγούμενη διοίκηση.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΥΣΙΟΥ
Το θεσμικό πλαίσιο δίνει στο δήμο τη δυνατότητα να δημιουργήσει πηγές απασχόλησης. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει σχεδιασμός. Φαίνεται από το αποτέλεσμα. Πολλές φόρες προσπαθώ να αναγνωρίσω κάτι θετικό από την συγκεκριμένη διοίκηση. Ντρέπομαι και στενοχωριέμαι αλλά δεν βλέπω τίποτα θετικό. Για το μόνο που μπορεί να περηφανεύεται η διοίκηση είναι ότι έφερε ένα τρενάκι, το οποίο και αυτό ήταν ιδέα του Επιμελητήριου και του Εμπορικού συλλόγου. Αλλά το τραγικό είναι ότι ο οδηγός ήταν μέσα στον κλιματισμό και τα παιδάκια που έκαναν βόλτα ήταν έξω και πάγωναν. Ξέρετε επίσης πόσοι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι; Πόσα θέματα εκκρεμούν στη δικαιοσύνη; Ο προϋπολογισμός του δήμου είναι της τάξης των 140 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Εμείς δεν  τον ψηφίσαμε. Τον ψήφισε όμως η πλειοψηφία. Χρήματα υπάρχουν. Το θέμα είναι ποια είναι η πολιτική βούληση. Οι περισσότεροι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για στοιχειώδη πράγματα. Αν δεν έχει κάποιος φιλική σχέση με τη διοίκηση δεν κάνει τίποτα. Έχουμε μια διοίκηση στον Δήμο Βέροιας με επικεφαλής τον Κώστα Βοργιαζίδη με έλλειψη ικανοτήτων και έλλειψη πολιτικής βούλησης.  Ο όποιος ήταν τέσσερα χρόνια αντιδήμαρχος και 3 δήμαρχος, δηλαδή 7 χρονιά τώρα, είναι ότι χειρότερο βιώνει η πόλη της Βέροιας τόσο σε κεντρικό πολίτικο επίπεδο όσο και στο επίπεδο αυτοδιοίκησης. Να μην πούμε ότι δεν δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, να μην πούμε για την αξιοποίηση χώρων για τουρισμό κ.α. δεν έχω να πω κάτι καλό για αυτή τη διοίκηση. Όσα θέματα πηγαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο κουκουλώνονται. Η λίστα για την υπόθεση της γέφυρας των δωρητών αδερφών Κούσιου είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ήμασταν οι πρώτοι που ζήτησε ενημέρωση.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΟΥΣΙΟΥ;
Υπάρχουν δυο πτυχές στην υπόθεση. Η Επιστημονική- νομική πλευρά έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Το κράτος δεν ευθύνεται. Το 2014 ζητήσαμε τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης και έγινε ειδική συνεδρίαση. Τελικά αναγκαστήκαμε να θέσουμε σε ισχύ  την αρχή του δημοτικού συμβουλίου και να καταθέσουμε γραπτό αίτημα. Ο φάκελος έχει ένα σημείο τραγικό. Έχει εξωδικαστική δήλωση- πρόσκληση του θανόντος πλέον Κούσιου, ο όποιος ζητά προσωπικά  από τον επικεφαλής της διοίκησης να αντικαταστήσει τον επικεφαλής της επιτροπής που διαχειρίζεται τα χρήματα της υπόθεσης. Και τι έγινε; Η διοίκηση όχι μόνο δεν μας ενημέρωσε αλλά απεναντίας προσέλαβε τον επικεφαλής της επιτροπής και τον έκανε Γενικό Γραμματέα του Δήμου.. Υπάρχει όμως και το πολιτικό καθαρά κομμάτι. Στην Ευρώπη αν κάποιος πολιτικός είχε στα χεριά του 3 εκατομμύρια για 7 χρονιά και είχε αποτύχει, θα είχε παραιτηθεί. Στην Ιαπωνία θα έκανε χαρακίρι. Μέσα μου εύχομαι ο επικεφαλής της διοίκησης να καθίσει με σοβαρότητα με  τους κοντινούς του ανθρώπους και να κάνουν ότι μπορούν να τελειώσει το έργο. Ως πολίτης τον παρακαλώ. Ταυτόχρονα όμως ντρέπομαι γιατί η διοίκηση παριστάνει ότι δεν έχει ευθύνες.

 

ΤΙ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
Αυτή τη στιγμή παρατηρώ το εξής αντιφατικό φαινόμενο. Μέσα στη κοινωνία του δήμου Βέροιας υπάρχουν τεράστιες δυνάμεις προσώπων είτε μεμονομένα, είτε οργανωμένα σε πολιτιστικούς συλλόγους θεσμικούς ή μη θεσμικούς. Είναι καταπληκτικό αυτό που προσφέρουν. Από την άλλη είναι τραγική η οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία. Δεν προσφέρει τίποτα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΗΑΣ ΚΑΙ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ
Εγώ πονάω όποτε βρίσκομαι σε εκείνο το σημείο. Η ομορφιά του πάρκου ήταν φοβερή. Σε εκείνο το πάρκο τα κάναμε όλα. Και ξαφνικά μια μέρα αυτή η κάκιστη πολιτικής μορφής πρωτοβουλία κατέστρεψε όχι απλά το πάρκο, αλλά κομμάτι των αναμνήσεων μας. Ο άνθρωπος που σέβεται τον τόπο και του συμπολίτες του πρέπει να αναδεικνύει αυτά με τα οποία είναι δεμένη η τοπική κοινωνία. Αν με έχει ο Θεός καλά και με εμπιστευτεί ο κόσμος δεσμεύομαι να επαναφέρω το πάρκο στη προτεραία κατάσταση. Επίσης είμαι κάθετα αντίθετος στην τοιχοποίηση της πλατείας Ωρολογίου. Το σιντριβάνι εκεί δεν λειτούργησε ποτέ. Γελάει ο κόσμος.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Είμαι πάντοτε ειλικρινής σε όσους με ρωτάνε. Έχω δεχθεί προτάσεις, τις δέχτηκα με τιμή. Είναι μεγάλη τιμή για μένα ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας (εννοώντας τη Νέα Δημοκρατία) να με καλεί στις τάξεις του. Θα το σκεφτώ και θα αποφασίσω. Επιφυλάσσομαι, δεν έχω πάρει ακόμη αποφάσεις. Όπως και να έχει όμως, θα είμαι και στις επόμενες εκλογές υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας, ακόμη κι αν είμαι Βουλευτής..

Αφήστε μια απάντηση