ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Εφραίμ Κυριζίδης: “Η διοίκηση Μπουτάρη έχει αποτύχει”

Συνέντευξη στην EURO Τηλεόραση και στην εκπομπή «Ο Συμπαραστάτης του Δημότη» έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Σταύρου Καλαφάτη «Ομάδα Δημιουργίας» Εφραίμ Κυριζίδης. Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, απόφοιτος της Νομικής του ΑΠΘ μίλησε για όλους και όλα.

 

Πιστεύετε ότι ο κόσμος πρέπει να πάει στις κάλπες; Γιατί βλέπουμε ότι η Ν.Δ ζητάει προσφυγή στη κάλπη. Είστε σε εκλογική ετοιμότητα;
Δεν είμαι υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ και δεν μπορώ να κρίνω τις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας, Είναι σύνηθες φαινόμενο της αντιπολίτευσης, το δεύτερο κόμμα, όταν βλέπει ότι η κυβέρνηση δεν πράττει αυτά που θέλει ή βλέπει ότι ο κόσμος δεν αντέχει από τις πολιτικές της κυβέρνησης να ζητάει εκλογές. Δεν βλέπουμε καμία σταθερότητα τον τελευταίο μήνα. Οι αφορμές είναι πολλές, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει σταθερότητα στο πολιτικό προσωπικό της χώρας και έχουμε και μια Ελλάδα σε μια κατάσταση και μια συγκυρία με διεθνείς αναταραχές. Βλέπουμε τον Ερντογάν να μιλάει για χαμένες πατρίδες και αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης. Τώρα αν στην αναταραχή βοηθάει το στήσιμο κάλπης ή η επανεκλογή της ίδιας κυβέρνησης, δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω. Απλά η γνώμη μου είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει για να λυθεί αυτή η κατάσταση.

 

Εσείς ως δημοτικός σύμβουλος, τι μηνύματα παίρνετε από τον κόσμο;
Υπάρχει πλήρης απαξίωση του πολιτικού προσωπικού. Αυτό το ζούμε καθημερινά και όχι αδίκως. Και εγώ ως νέος άνθρωπος στα 34 μου αγωνίζομαι μια δεκαετία στη δικηγορία και σαφώς έχω παράπονα, σαφώς και έχω καταγγείλει την διαπλοκή, σαφώς δεν βλέπω να βελτιώνεται τίποτα εδώ και εφτά χρόνια μνημονίου. Όλος ο κόσμος δυσκολεύεται. Το θέμα δεν είναι αν θα αλλάξουν οι κάτοχοι καρέκλας, το θέμα είναι να δούμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης. Τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα.

 

Είναι κάτι καινούργιο, το να παίρνουν πολλοί συνάδελφοι σας δικηγόροι τον τομέα διαμεσολάβησης ανάμεσα στη τράπεζα και τον δανειολήπτη;
Ο θεσμός αυτός υπήρχε σε άλλες Ευρωπαικές χώρες. Πιστεύω δεν θα αποδώσει ακόμα στην Ελλάδα. Αλλά θα φανεί στο μέλλον. Οι τράπεζες είναι κάθετες. Δεν βλέπω αλλαγή στάσης. Καθημερινά δικάζονται υποθέσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά από τον νόμο Κατσέλη. Η διαγραφή ολόκληρου του χρέους είναι μία στις δέκα χιλιάδες. Γίνονται βέβαια διαγραφές ποσών και διευθετήσεις οφειλών. Είναι σκληρά τα πράγματα και οι δικαστές ψάχνουν τη χρυσή τομή.

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτό μπορεί να βοηθήσει;
Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι θεσμικά. Ως μέσο πίεσης ίσως μπορεί. Αλλά και αυτό έχει μικρή σημασία και είναι για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ας κάνει αυτές ορθά και ας αφήσουν τις αρμοδιότητες άλλων. 

 

Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης δεν έχει εξουσία απέναντι σε τέτοια ζητήματα;
Πολλά θα έπρεπε να έχει. Για παράδειγμα η τοπική αυτοδιοίκηση έχει έλλειψη πόρων. Εμείς έχουμε υποβάλλει αιτήματα που αφορούν τη φορολόγηση. Δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ που συνδέεται με ακίνητα ή οποιοσδήποτε άλλος φόρος, γιατί να πηγαίνει στο κεντρικό κράτος και όχι σε μια μητροπολιτική τοπική αυτοδιοικητική μονάδα, η οποία θα διαχειρίζεται τα χρήματα, άμεσα στη καρδιά του προβλήματος; Είναι αίτημα της ΚΕΔΕ. Και ο Όρος ΕΝΦΙΑ έχει βαρύνει αξιολογικά τα τελευταία χρόνια με τις αντεγκλήσεις των πολιτικών κόμματων. Αλλά να παρατηρήσουμε για την τοπική αυτοδιοίκηση ότι παίρνει συνεχώς καινούργιες αρμοδιότητες, αλλά από την άλλη έχει μείωση πόρων. Αν θέλουμε να αντιγράψουμε ένα σωστό μοντέλο αυτοδιοίκησης, ένα αποκεντρωμένο κράτος, όπως ευαγγελιζόμαστε, αλλά κάνεις δεν το πράττει, πρέπει να φύγουμε σε αλλά μοντέλα ανάπτυξης της χώρας και εμείς πιστεύουμε ότι ένας μοχλός ανάπτυξης μιας χώρας σε κρίση, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Πιστεύετε ότι ο Γιάννης Μπουτάρης είναι από τους καλύτερος δημάρχους, που έχουν υπάρξει στη Θεσσαλονίκη;
Όπως έχει πει ο ίδιος «αν βαθμολογούσα τον εαυτό μου και τη διοίκηση μου θα έβαζα μια μέτρια βαθμολογία». Επομένως θα είμαι ο τελευταίος εγώ ως αντιπολίτευση, που θα πω ότι είναι ο καλύτερος δήμαρχος. Ο Μπούταρης είναι για δεύτερη φορά δήμαρχος, δεν είναι η πρώτη θητεία, που όλοι βλέπουν τι θα γίνει τις επόμενες μέρες, να αντιληφτούν το μέγεθος του προβλήματος της πόλης, να σχεδιάσουμε, να οργανωθούμε. Εδώ είμαστε στον έβδομο χρόνο διοίκησης και θα σας πω αυτό που ζω καθημερινά από τους συμπολίτες μου, ότι τα βασικά θέματα , που έχει η αυτοδιοίκηση με τη καθαριότητα, το κυκλοφοριακό κ.α, πιστεύω ότι η διοίκηση Μπουτάρη όχι απλά έχει αποτύχει, αλλά δεν έχει σχεδιάσει και τίποτα για τα επόμενα τρία χρόνια.

 

Το κυκλοφοριακό είναι ένα πρόβλημα που όταν ο Μπουτάρης έγινε δήμαρχος υπήρχε ήδη. Τι θα μπορούσε να κάνει για το κυκλοφοριακό σε μια πόλη με τέτοιο πολεοδομικό ιστό;
Καταρχάς θα του χρεώσουμε ότι έχει εξαγγείλει, δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Γιατί πρώτα εξαγγέλλουμε και μετά υλοποιούμε. Στο κυκλοφοριακό ποια ήταν η πίεση του δήμαρχου για τα μεγάλα έργα της πόλης; Δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Ακούμε για μετρό, για ακτοπλοϊκή σύνδεση και τίποτα. Επικοινωνιακά βέβαια είναι ο καλύτερος δήμαρχος. Εξαιρετικός. Επίσης  έχουμε ένα διαγωνισμό που εκκρεμεί, για την ηλεκτρονική στάθμευση, εδώ και 4μιση χρόνια. Βέβαια υπάρχουν τρεις λύσεις για το μετρό π.χ. Ή δεν κάνω τίποτα, ή πιέζω συνεχώς ή ασκώ προσφυγές για να σταματήσει το έργο. Βρισκόμαστε στη τρίτη λύση, άρα δεν μπορώ να πω ότι έχει επιθυμία να τελειώσει το έργο. Αλλά αν δεν υλοποιήσεις αρχικά τα δικά σου έργα, πως θα έχεις αποτέλεσμα στη πόλη;

 

Ως μέλος της οικονομικής επιτροπής, γιατί ο δήμος θέλει ένα τόσο μεγάλο δάνειο;
Ζούμε μια σουρεαλιστική κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο. Από τη μια μας λένε πόσο καλά είναι τα οικονομικά της πόλης και από την άλλη θέλουν δάνειο. Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να χρεώσουμε τους Θεσσαλονικείς για τα επόμενα 20 χρόνια με δάνειο αμφιβόλου αποτελέσματος. Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο που θα χρησιμοποιηθεί. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον δήμο. Πως μπορείς να λύσεις αυτά τα προβλήματα; Πρέπει να σηκώσεις τα μανίκια, να δουλέψεις, να πάρεις συνεργάτες και να συζητήσεις με την αντιπολίτευση τις λύσεις ων προβλημάτων. Το κυριότερο όμως να κάνεις μια ορθή διαχείριση και όχι έργα εντυπωσιασμού, δημοσιές σχέσεις και εξωτερική πολιτική.

Ένας δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει εξωτερική πολιτική;
Όχι. Εδώ δεν έχουμε μόνο εξωτερική πολιτική από το δήμαρχο, αλλά έχουμε και μόνιμα αντίθετα αποτελέσματα  από αυτά που έχει αποφασίσει η κεντρική κυβέρνηση και η εξωτερική πολιτική της χώρας.

 

Ο Ερντογαν τελευταία κάνει λόγο για δικαιώματα στη πόλη που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατουρκ. Τι εννοεί;
Σίγουρα δεν μιλεί για τουρισμό. Ως μέλος της Πανποντιακης Ομοσπονδίας θα σας πω ότι υπάρχει ένας φιλοκεμαλισμος, που έχει εκφραστεί και από τον δήμαρχο. Πχ ο γνωστός τραγουδιστής κύριος Ρέμος  είπε διάφορα για τον Κεμάλ. Εμείς δεν μπορούμε να τα δεχτούμε αυτά. Οι φιλοκεμαλιστες είναι σαν τους φιλοναζιστες για εμάς.

Αφήστε μια απάντηση