ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Έφυγε” η Ιέρεια του ελαφρού τραγουδιού Ελίζα Μαρέλλι..

Η ιέρεια του ελαφρού τραγουδιού, κορυφαία εκπρόσωπος του είδους, Ελίζα Μαρέλλι έφυγε χθες από τη ζωή, στα 77 της χρόνια, μετά από σύντομη νοσηλεία στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Τον τελευταίο καιρό η υγεία της ήταν βεβαρυμμένη. Ωστόσο, ως την ύστατη ώρα πάλευε μέσα από το Σύλλογο Φίλων Ελληνικού Τραγουδιού που είχαν ιδρύσει το 2004 για την διάδοση και διάσωση του είδους. Ο Σύλλογος κυκλοφορούσε κάθε χρόνο ένα λεύκωμα. Η τελευταία φετινή του έκδοση του 2016 που ήταν αφιερωμένη στην Ελίζα Μαρέλλι τη ζωή της και την μεγάλη προσφορά της στο ελαφρό τραγούδι, έμελλε να είναι η τελευταία για εκείνη.

}

«Δίνω το δικό μου αγώνα για να διατηρηθεί ζωντανό αυτό το όμορφο είδος τραγουδιού συστήνοντας το στους νεότερους μέσα από το έργο του Συλλόγου. Η συμβολή αυτών των μελωδιών στην ελληνική μουσική ήταν καθοριστική… Δεν είναι τυχαίο ότι σύγχρονοι καλλιτέχνες όλο και πιο συχνά προσθέτουν τραγούδια εκείνης της εποχής στο ρεπερτόριο τους, αφού διαπιστώνουν τη διαχρονική αξία και την απήχηση που έχουν στο κοινό. Το ελαφρό τραγούδι είναι οι ρίζες και το στέρεο έδαφος στο οποίο πατάει με ασφάλεια και προχωράει με σταθερά βήματα το ελληνικό τραγούδι προς το μέλλον», είχε δηλώσει με αφορμή την έκδοση η Ελίζα Μαρέλλι.  Να σημειώσουμε ότι η πρώτη έκδοση του λευκώματος εξαντλήθηκε και κυκλοφόρησε η δεύτερη, γεγονός που είχε χαροποιήσει ιδιαίτερα την Ελίζα Μαρέλλι.

Σύμφωνα με το λεύκωμα και τα βιογραφικά στοιχεία που συνάγουμε από αυτό η Ελίζα Μαρέλλι ξεκίνησε να τραγουδά από τότε που γεννήθηκε και να ζητά για δώρο μια δασκάλα για να της μάθει τραγούδια. Σε ηλικία 9 ετών άρχισε τα μαθήματα στο Ελληνικό Ωδείο, ενώ δύο χρόνια αργότερα ήρθαν και τα μαθήματα φωνητικής με τη Δανάη. Η επαφή μαζί της έμελλε να κρατήσει ως το τέλος της ζωής της Δανάης και να είναι καταλυτική για την Ελίζα Μαρέλλι. Η δασκάλα της ήταν εκείνη που αργότερα την ονόμασε «αρχετυπική ντέιμ».

Το ταλέντο της αναδύθηκε αμέσως, η οικογένεια της όμως αρνήθηκε να ηχογραφήσει το πρώτο της τραγούδι καθώς ακόμα ήταν πολύ μικρή. Ωστόσο νεαρότατη έκανε τον πρώτο της δίσκο. Ήταν Πρωτοχρονιά του 1954. Κατάφερε να γεφυρώσει τρεις γενιές, αφού στα 14 χρόνια της τραγούδησε και δισκογράφησε δίπλα στον Μιχάλη Σουγιούλ, τον Χαιρόπουλο, τον Κώστα Γιαννίδη, τον Βέλλα, ενώ μοιράστηκε την αγάπη και την αγωνία του ελαφρού τραγουδιού με τη Σοφία Βέμπο και το Νίκο Γούναρη. Πήρε στα χείλη της τους απλούς στίχους και χωρίς καμιά επιτήδευση, μα πάνω απ όλα με την αβίαστη και κοντράλτα φωνή της, συμπλήρωσε με ιδανικό τρόπο τη σύνθεση και χωρίς ελάχιστο ίχνος χάσματος, μετουσίωσε, λόγο, μουσική και φωνητική έκφραση σ ένα τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ανάμεσα στις μεγάλες πρώτες επιτυχίες της και οι: «Μη μετανιώνεις», «Εσύ θα κλάψεις», «Τι μου έχεις κάνει», «Στην υγειά της», «Το καινούργιο σου φουστάνι», «Ο Ψαράς και η ψαροπούλα», «Έρωτα τύραννε μεγάλε», «Θέλω ποτέ να μην χωρίσουμε», «Το πεζοδρόμιο», κ.ά. Ακολούθησαν οι μεγάλες προσωπικές της επιτυχίες ενώ παράλληλα έδωσε νέα ζωή σε τραγούδια του μεσοπολέμου και τα αναδεικνύει με τη φωνή και τις ερμηνείες της. Ανάμεσα τους τα: «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Ταμπακιέρα», «Μαραμένα τα γιούλια», κ. ά. Όταν τραγούδησε την περίφημη «Ρεζεντά» η επιτυχία που γνώρισε ήταν τόσο μεγάλη που ο κόσμος την ταύτισε μαζί του και την αποκαλούσε «Ρεζεντά». Το ίδιο συνέβη πολλές φορές ακόμα.

Η πρώτη συνέντευξη δίνεται στο περιοδικό «Ντομινό», ενώ ήταν μόλις είκοσι χρόνων. Η δημιουργία οικογένειας στο κατώφλι της δεκαετίας του 60 και η απόκτηση τριών παιδιών την κάνουν να μείνει μακριά από τη μεγάλη της αγάπη, το τραγούδι, κάτι για το οποίο ποτέ δεν μετάνιωσε, όπως η ίδια είχε δηλώσει. Τα παιδιά της άλλωστε επιβεβαιώνουν απόλυτα την επιλογή της. Η πρωτότοκη κόρης της σπούδασε Ιατρική, ο γιός της Νομική, ενώ είχε σημαντικές αθλητικές επιδόσεις και η δεύτερη κόρη της, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Ωδείο και διαπρέπει ως καθηγήτρια Μουσικής.

Η επιστροφή έγινε πανηγυρικά, καθώς το κοινό ποτέ δεν την ξέχασε, με ένα πολύ επιτυχημένο ρεσιτάλ που έδωσε στο κινηματοθέατρο Παλλάς. Επειδή απέφευγε τη δημοσιότητα γίνεται λόγος για μια «φωνή χωρίς πρόσωπο». Παιδί του ραδιοφώνου η Ελίζα Μαρέλλι έκανε άπειρες ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ επίσης απέφευγε τα κέντρα και εμφανιζόταν μόνο σε συναυλίες. «Δεν είμαι καλλιτέχνης με την έννοια του επαγγελματία, δεν περίμενα να ζήσω απ αυτό», έλεγε η ίδια η Ελίζα Μαρέλλι. «Είμαι ικανοποιημένη γιατί έκανα τα πράγματα που αγαπούσα στην τέχνη. Το τραγούδι πρόσθεσε στη ζωή μας ποιότητα και πλούτο.

Οι τιμητικές πλακέτες, οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις της αναρίθμητες, ήρθαν να επισφραγίσουν το ευρύ κοινωνικό, καλλιτεχνικό της έργο που εκδηλώνεται μέσα από την έντονη φιλανθρωπική της δράση. Τραγούδησε επίσης στο Ηρώδειο σε συναυλία αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ και αποθεώθηκε από το κοινό. Επίσης σε εκδήλωση στα Δημήτρια τον Οκτώβριο του 2009, αλλά και στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, στις εκδηλώσεις εορτασμού του Ολοκαυτώματος στη Νάουσα κ. ά.  Παράλληλα η Ελίζα Μαρέλλι πρωτοστάτησε το 2004 στη δημιουργία του συλλόγου «Φίλοι του Ελαφρού Τραγουδιού» θέλοντας να δώσει σάρκα και οστά σε μια ιδέα της Δανάης. Αφοσιώθηκε από τότε ψυχή τε και σώματι στους στόχους του Συλλόγου που ήταν η διάσωση και η διάδοση του ελαφρού τραγουδιού.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η ώρα της κηδείας της, η οποία θα γίνει στην Κόρινθο.

Αφήστε μια απάντηση