ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισπράξεις χρεών προς τα Ταμεία ακόμη και με προσωποκρατήσεις

Σαφάρι, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ξεκινάει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), όταν τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ έχουν εκτοξευτεί στα 45,9 δισ. ευρώ. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη «κυνήγι» του ΚΕΑΟ για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ από το φθινόπωρο ξεκινά μπαράζ μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Ανάλογα με το ύψος των χρεών θα εφαρμόζονται αναγκαστικά μέτρα, όπως:

  • Για οφειλές έως 30.000 ευρώ θα ειδοποιούνται οι οφειλέτες για τα επικείμενα αναγκαστικά μέτρα κι αν δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.
  • Για οφειλές άνω των 30.000 ευρώ θα γίνονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, αλλά ταυτόχρονα θα υποβάλλονται και μηνύσεις εναντίον των οφειλετών στην Εισαγγελία.
  • Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, πλην των κατασχέσεων, θα ζητείται η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά των οφειλετών.
  • Συγχρόνως, για οφειλές άνω των 250.000 ευρώ, πλην των ανωτέρω αναγκαστικών μέτρων, το ΚΕΑΟ θα εγγράφει υποθήκες επί της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών ακόμη κι αν τα χρέη αυτά είναι ρυθμισμένα και μέχρι να εξοφληθούν.
  • Στο στόχαστρο μπαίνουν, αρχικά, οι πρόσφατες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, που θεωρείται πως έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισπραχθούν, αλλά και οι μεγαλοοφειλέτες.

Το σχέδιο του ΚΕΑΟ προβλέπει λήψη αναγκαστικών μέτρων εντός τριμήνου από την ένταξη των οφειλετών στο Κέντρο και η διοίκησή του εκτιμά πως μπορεί να εισπραχθεί συνολικά 1,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους από τα 45,9 δισ. των συνολικών οφειλών, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που προκύπτουν από την α’ τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ για φέτος.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, προκύπτει ετήσια αύξηση 3,1 δισ. ευρώ του χρέους προς την Κοινωνική Ασφάλιση. Συγκριτικά με το δ’ τρίμηνο του 2022, διαπιστώνεται αντίστοιχη αύξηση κατά 255,6 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

 

Αφήστε μια απάντηση