ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στις 21 Μαΐου, κλείνει η Βουλή στις 11 Απριλίου

Μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής των εκλογών 2023 στις 21 Μαΐου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκινούν και οι προεκλογικές διαδικασίες στον δρόμο για τις κάλπες. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, την ημερομηνία των εκλογών καθόρισαν οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου. Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν με τα ειδικά μαθήματα στις 29 Ιουνίου.

«Πρόκειται για έναν προγραμματισμό απόλυτα συνεπή με τις συνταγματικές προθεσμίες, που ταυτόχρονα όμως συνυπολογίζει και μια σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφασή του οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν στις 21 Μαΐου.

Οι ημερομηνίες των Πανελλαδικών και η προσφυγή σε δεύτερες κάλπες

Αυτές οι ημερομηνίες συνεκτιμήθηκαν στην απόφαση του πρωθυπουργού για εκλογές στις 21 Μαΐου και όχι στις 28, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Σε ό,τι αφορά την προσφυγή σε δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική, επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 2α Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι κάλπες θα στηθούν λίγες ημέρες μετά το τέλος των εξετάσεων, αλλά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11-12 Ιουλίου. Παράλληλα, στη χώρα θα έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

 

Αφήστε μια απάντηση