ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στη Βεργίνα, είμαι σίγουρη

Τη βεβαιότητά της πως ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι ο Φίλιππος ο Β’ είναι θαμμένος στη Βεργίνα εκφράζει η διακεκριμένη ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Σε συνέντευξή της στο δεύτερο τεύχος των ΤΕΤΡΑΔΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ) η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, μιλώντας στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθυντή – επιμελητή των «Τετραδίων Πολιτισμού», Κώστα Λασκαράτο, αναφέρεται στη Βεργίνα και στον Μέγα Αλέξανδρο.

Η διαπρεπής βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, απέναντι στην κρατούσα άποψη των Ελλήνων αρχαιολόγων που επί μακρόν ερευνούν τα χώματα της Βεργίνας, ισχυρίζεται στο βιβλίο της «Ο Μέγας Αλέξανδρος των Βυζαντινών» (Εκδόσεις Gutenberg) πως ο τάφος του λεγόμενου Φιλίππου του Β’ ανήκει στον Αλέξανδρο και όχι στον πατέρα του. Μιλώντας στα ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, η πρώτη γυναίκα πρύτανις στην ιστορία των 700 χρόνων του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, και για ένα διάστημα πρόεδρος του Centre Pompidou στο Παρίσι, εμφανίζεται αμετακίνητη στην άποψή της, δηλώνοντας: «Εγώ νομίζω ότι είναι το μόνο πραγματικό, μεγάλο πράγμα που έχω κάνει. Τόσο σίγουρη είμαι».

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Για περισσότερα από 10 χρόνια μιλάτε για τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας έχοντας ένα αιρετικό επιχείρημα, μια θέση διαφορετική από την κρατούσα», η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ απαντά:
«…Διαφορετική από όλους τους Έλληνες αρχαιολόγους. Όχι τους ξένους. Οι ξένοι σχεδόν ποτέ δεν δεχτήκανε ότι ο τάφος είναι του Φιλίππου του Β´. Μιλήσανε για τον Φίλιππο τον Αρριδαίο. Γιατί όλοι είναι πεπεισμένοι πως ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια. Από πού; Έπρεπε να ανοίξουμε όλες τις πηγές που μιλάνε για τον Μέγα Αλέξανδρο και την ταφή του, να δούμε τι γίνεται. Όταν ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο οποίος ήταν πολύ φίλος μου, μου είπε ότι βρήκε μέσα στον τάφο του λεγόμενου Φιλίππου το κεφαλάκι του Αλεξάνδρου, του είπα: “Είναι δυνατόν Βασιλεύς Βασιλεύων να είναι μέσα σε τάφο;”. Μου απάντησε πως λόγω των χρονολογιών ο τάφος θα ήταν ή του Φιλίππου του Β´ ή του Φιλίππου του Αρριδαίου ή του Αλεξάνδρου, όμως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν θαμμένος στην Αλεξάνδρεια, ο Αρριδαίος ουδέποτε πήγε σε μεγάλη εκστρατεία, άρα εκείνος που έμενε ήταν ο Φίλιππος Β´. Όταν όμως βρέθηκε η Αμφίπολη, άρχισαν όλοι να λένε πως είναι ίσως ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τότε είπα: “Αφού ο Αλέξανδρος ετάφη στην Αλεξάνδρεια, τότε πώς μπορεί να λένε πως είναι δικός του ο τάφος στην Αμφίπολη;”. Έτσι άρχισα εγώ να ψάχνω πού είναι ο Μέγας Αλέξανδρος…».

Διαβάστε όλη την συνέντευξη κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο
https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2023/12/TETRADIA-POLITISMOU_2.pdf

 

Αφήστε μια απάντηση