ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ένα ανησυχητικό μάθημα για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών..

Την τελευταία φορά που η Γη ήταν τόσο θερμή όσο σήμερα η στάθμη των ωκεανών βρισκόταν πολλά μέτρα ψηλότερα από ό,τι τώρα, μια διαπίστωση που δημιουργεί ανησυχία για εξαφάνιση των παράκτιων πόλεων τους επόμενους αιώνες. Η διεθνής ομάδα που παρουσιάζει τη μελέτη στο Science κάνει λόγο για «ανησυχητική τάση», τονίζει όμως ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την αντίδραση των ωκεανών στη σημερινή κλιματική αλλαγή.

Η τελευταία φορά που το γήινο κλίμα ήταν ζεστό όσο σήμερα ήταν πριν από 116.000 έως 129.000 χρόνια, κατά τη λεγόμενη «τελευταία μεσοπαγετωνική περίοδο», μια από τις πιο θερμές των τελευταίων 800.000 ετών. Οι ερευνητές ανέλυσαν υποθαλάσσια ιζήματα από 83 σημεία του πλανήτη και συμπέραναν ότι πριν από 125.000 χρόνια η θερμοκρασία δεν διέφερε από τον μέσο όρο της περιόδου 1995-2014.

Η στάθμη της θάλασσας, όμως, βρισκόταν έξι με εννέα μέτρα ψηλότερα από ό,τι είναι σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά πόσο γρήγορα θα ανέβουν οι θάλασσες στο μέλλον, πράγμα που θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το σε ποια έκταση και με ποιον ρυθμό θα λιώσουν οι πάγοι της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας. Οι προβλέψεις διαφέρουν αισθητά, από μερικές δεκάδες εκατοστά (κατά 13 έως 68 εκατοστά μέχρι το 2050 μέχρι αρκετά μέτρα. Η νέα μελέτη δείχνει ενισχύει τα πιο απαισιόδοξα σενάρια, αν και η στάθμη μπορεί να χρειαστεί χιλιάδες χρόνια για να φτάσει στα μέγιστα επίπεδα.

«Τα καλά νέα από τη μελέτη είναι ότι, με λίγη τύχη, οι θάλασσες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αργά, οπότε θα έχουμε χρόνο να προσαρμοστούμε. Όμως τα κακά νέα είναι ότι τελικά οι τωρινές παράκτιες τοποθεσίες μας θα πλημμυρίσουν» δήλωσε ο καθηγητής κλιματολογίας Άντριου Γουάτσον του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Αφήστε μια απάντηση