ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έναρξη υλοποίησης έργου για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα..

Στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής καινοτομίας βρίσκεται ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, διαμορφώνοντας μέσα από τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό έργο βιώσιμης αστικής κινητικότητας “InnovaSump”, νέες  συνθήκες μετακίνησης και κυκλοφορίας φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.  Το έργο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας  INTERREG Europe της Ε.Ε., έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.698.000 €, ενώ για τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου η χρηματοδότηση ανέρχεται στα  185.000,00 € και θα καλυφθεί 100% από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια. Η διάρκεια του έργου είναι 54 μήνες και ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου συμμετέχει σε εταιρικό σχήμα αποτελούμενου από επτά ευρωπαϊκούς δήμους και του ΑΠΘ, που είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος. Την έναρξη υλοποίησης του έργου στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου με τίτλο: «Καινοτομίες στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για αστικές μεταφορές χαμηλών εκπομπών άνθρακα» (InnovaSump”), ανακοίνωσαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Σούλας και ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Ανδρεάδης.

“Μέσα από την υλοποίηση αυτού του προγράμματος προχωράμε συντονισμένα στο σχεδιασμό των σύγχρονων κυκλοφοριακών συνθηκών του δήμου μας,  με επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο και όχι την κυκλοφορία των οχημάτων. Στόχος μας η δημιουργία νέων συνθηκών και υποδομών μετακίνησης και κυκλοφορίας που θα ενισχύσουν την προσβασιμότητα στα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ασφάλειας στις μετακινήσεις, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κατανάλωσης ενέργειας, στην αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας στη μετακίνηση εντός του δήμου και στην αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος” τόνισε ο κ. Σούλας, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου αναμένεται να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή εμπειρία, ενσωματώνοντας στο υπό εκπόνηση Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου (Σ.Β.Α.Κ.) καλές πρακτικές και καινοτομίες που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Δίνοντας το στίγμα της εφαρμογής της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου ανέφερε πως “Πρόκειται ουσιαστικά για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών μέσω της μειωμένης χρήσης Ι.Χ. αυτοκινήτου και βελτίωσης των υποδομών και της γενικότερης λειτουργίας της πόλης, με στόχο να κινούνται ταχύτερα, ασφαλέστερα και με μεγαλύτερη ευκολία όλες οι κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες. Από τη μητέρα που δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει με το καροτσάκι του μωρού της μέσα στην πόλη, μέχρι τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας και τα Α.Μ.Ε.Α.”.

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα αποκομίσει ο Δήμος από τη συμμετοχή στο έργο βιώσιμης αστικής κινητικότητας ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Ανδρεάδης τόνισε πως η τεχνογνωσία που θα προκύψει θα είναι ουσιαστική, με τα αποτελέσματά της να φαίνονται στα αμέσως επόμενα χρόνια. “Η υλοποίηση της καινοτόμου αυτής δράσης  αναμένεται να είναι εξαιρετικά διδακτική και επωφελής για το μοντέλο των κυκλοφοριακών συνθηκών που επιθυμούμε να διαμορφώσουμε στο δήμο μας. Ένα μοντέλο που εμπνέεται από τις βέλτιστες πρακτικές των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες έχουν κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό” υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης.

Στο πλαίσιο της έναρξης υλοποίησης του έργου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 9.30  πμ η  πρώτη συνάντηση εργασίας της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης του έργου. Η Ομάδα αποτελείται από φορείς, οργανισμούς και ενώσεις πολιτών, οι οποίοι προσκλήθηκαν από το Δήμο Κορδελιού Ευόσμου προκειμένου να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του έργου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής συνάντησης έδωσαν το παρόν τους μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του ΟΑΣΘ, του ΣΑΣΘ, του ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, της ΚΟΙΝΣΕΠ “Πράσινες Διαδρομές”, της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Νέων Μηχανικών “ECOTHESS”, της Ένωσης Πεζών και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ), οι οποίοι δεσμεύτηκαν μέσω της εμπλοκής τους στο έργο ότι θα παράσχουν τις προτάσεις και την τεχνογνωσία τους.

Αφήστε μια απάντηση