Πράξη το ρητό η ισχύς εν τη ενώσει επιχειρούν να κάνουν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Επιμελητηρίων Σερβίας που προχώρησαν στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Φόρουμ Σερβίας-Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι. Στόχος του πρωτόκολλου είναι η εγκαθίδρυση στενής συνεργασίας προκειμένου οι δύο πλευρές να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση των οικονομικών, τεχνολογικών, πολιτιστικών και ανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Σερβίας.
Τι προβλέπει
το πρωτόκολλο συνεργασίας
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που υπογράφουν ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, ως α΄ αντιπρόεδρος της, και ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Σερβίας Marko Cadez, οι δύο πλευρές θα βοηθήσουν ενώσεις, εταιρείες και οργανισμούς των περιφερειών τους να προχωρήσουν σε επιχειρηματικούς δεσμούς, ειδικά στην ανεύρεση πιθανών εταίρων για εμπορικές, οικονομικές, βιομηχανικές και επιστημονικές, τεχνολογικές συνεργασίες. Γι’ αυτό το σκοπό θα εξετάσουν την οργάνωση συμμετοχών σε εκθέσεις, συναντήσεων και συνεδρίων, ανταλλαγής αποστολών.
Επιπλέον:
-Θα παρέχουν μεταξύ τους και προς τις επιχειρήσεις – μέλη τους κατόπιν αιτήσεως, πληροφόρηση και βοήθεια σε εμπορικά, βιομηχανικά και οικονομικά θέματα. Θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και θα εξοικειώνονται με την νομοθεσία και τις ισχύουσες ρυθμίσεις των δυο περιφερειών, σχετικά με τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις. Θα συνεργάζονται στενά για την από κοινού προώθηση συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα αποτελούν αμοιβαία την αρχική πηγή εξεύρεσης εταίρων για κοινές συμμετοχές σε αυτά και θα αλληλοενημερώνονται μόλις προκύπτουν καινούργια στοιχεία.
-Θα μελετούν την πιθανότητα ανάπτυξης συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στα πεδία του εξοπλισμού, ανάπτυξης μέσων, επεξεργασίας δεδομένων.
-Θα δημοσιεύουν στις αντίστοιχες εκδόσεις τους πληροφόρηση σχετικά με την αμοιβαία διεθνή προσφορά και ζήτηση εμπορευμάτων, υπηρεσιών και τεχνικής συνεργασίας.
-Αν παραστεί ανάγκη οι δύο πλευρές θα εξετάσουν την προσωρινή ανταλλαγή προσωπικού, συνεργατών, τεχνικών και ειδικών, πιθανώς με την μορφή βραχυπρόθεσμης ή μεσοπρόθεσμης τοποθέτησης.
-Θα οργανώνονται συναντήσεις μεταξύ των δυο πλευρών σε τακτά χρονικά διαστήματα, με σκοπό την εκπλήρωση του συμφώνου και τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες στο πρόγραμμα δράσης.
-Και τα δύο μέρη θα επιδιώξουν συνεργασία στο πεδίο των διεθνών προγραμμάτων τα οποία χρηματοδοτούνται και εντάσσονται στη δομή αυτής της συμφωνίας.
«Οι γειτονικές χώρες προνομιακός
χώρος επέκτασης για την Ελλάδα»
«Οι γειτονικές χώρες της Ελλάδος αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια τον προνομιακό χώρο επέκτασης των δραστήριων διεθνοποιημένων ελληνικών επιχειρήσεων. Η ανάπτυξή τους υπήρξε γρήγορη αλλά και στερεή. Η συνεισφορά τους στις τοπικές οικονομίες εξελίχτηκε από σημαντική έως καθοριστική, ανάλογα με την περίπτωση και πάντως απέβη εξίσου επωφελής για τις χώρες υποδοχής όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και την Ελλάδα» τόνισε κατά την ομιλία του στο φόρουμ ο α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπαδόπουλος στις συνολικές ελληνικές επενδύσεις στην Σερβία οι οποίες εκτιμώνται στα 2,5 δις ευρώ, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη κατά σειρά χώρα προέλευσης των ξένων επενδύσεων στην περιοχή. Οι τομείς που έχουν επιλεγεί για ελληνικές επενδύσεις είναι οι τράπεζες, κατασκευές και δομικά υλικά, λιανεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, βιομηχανία τροφίμων-ποτών, ξενοδοχειακές και τουριστικές υπηρεσίες. Στις ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις, που αγγίζουν τις 200, απασχολούνται περίπου 25.000 άτομα, καθιστώντας τες έναν σημαντικό εργοδότη.
«Ωστόσο σε ότι αφορά στο εμπόριο, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πράγματι μεγάλες, αφού οι γεωγραφικές, πολιτικές, ιστορικές, σχέσεις των δύο χωρών δεν αντανακλώνται στο σημερινό επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών. Σήμερα, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις είναι πολύ περιορισμένες. Στη λίστα των κυριότερων εμπορικών εταίρων της Σερβίας, όπου τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Γερμανία και η Ιταλία, η Ελλάδα κατατάσσεται 22η, με το διμερές εμπόριο να κυμαίνεται γύρω στα 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος. Στη σημασία της ενίσχυσης των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Σερβίας και στις αυξημένες προοπτικές τόνωσής τους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερβίας Marco Cadez, υπογραμμίζοντας πως μέχρι σήμερα οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών δεν αντανακλούνται στις επιχειρηματικές συνεργασίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πάνελ του φόρουμ ομιλητές εκτός του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Cadez ήταν o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Οικονομίας της Σερβίας, Goran Knezević, o αναπληρωτής πρωθυπουργός – υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας Rasim Ljajić και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σερβία, Ηλίας Ηλιάδης. Για τις επιχειρηματικές δυνατότητες αλλά και για τη συνεργασία των ελληνικών και σερβικών εταιρειών μίλησε ο γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βελιγράδι Χαράλαμπος Κουναλάκης. Μετά το πέρας του φόρουμ πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ σερβικών και ελληνικών επιχειρήσεων.