ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντοπισμός υδρογονανθράκων στο νερό του Αλιάκμονα που τροφοδοτεί την Θεσσαλονίκη

Έντονη παραμένει η ανησυχία των κατοίκων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού με το οποίο υδροδοτείται η περιοχή, μετά τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο νερό του Αλιάκμονα που τροφοδοτεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού της πόλης.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η κοινοπραξία (εργολάβος), που λειτουργεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης-ΕΕΝΘ (διυλιστήριο), την εταιρεία «Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε.» (ΕΥΑΘ Α.Ε.), από το πρωί της Τετάρτης (10/1/2018) το εισερχόμενο στην ΕΕΝΘ νερό περιέχει επιφανειακές ορατές ουσίες και εξαπλωνόμενες κηλίδες, που παραπέμπουν σε ύπαρξη σημαντικών ποσοτήτων από έλαια, πετρελαιοειδή ή γράσα. Κατά την ίδια ενημέρωση, οι κηλίδες ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού στη Δεξαμενή Δ2 (αφορά σε επιφανειακό νερό του Αλιάκμονα και βρίσκεται στην είσοδο του διυλιστηρίου,) υπό μορφή σταγόνων ή σβώλων και στη συνέχεια διαλύονται και εξαπλώνονται στην επιφάνεια, ενώ έχουν περάσει στις δεξαμενές καθίζησης και σε μικρό βαθμό στην επιφάνεια των κλινών άμμου.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της ρύπανσης είναι το γεγονός, ότι έχουν τοποθετηθεί σειρά πλωτών φραγμάτων κατά μήκος της διώρυγας, που φέρνει το νερό του Αλιάκμονα στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, για τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν. Ενώ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ ΑΕ έγινε σημαντική ανανέωση των νερών του φράγματος Αγ. Βαρβάρας, όπου και ξεκινά η διώρυγα.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
· Να αντιμετωπιστεί η σοβαρή ρύπανση, από υδρογονάνθρακες, στο νερό του Αλιάκμονα που τροφοδοτεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού της ΕΥΑΘ ΑΕ
· Να εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες
· Να διασφαλιστεί η απολύτως ασφαλή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης Θεσσαλονίκης

Οι Βουλευτές Σάκης Βαρδαλής & Γιάννης Δελής

Αφήστε μια απάντηση