ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έως και 20.000 ευρώ το μήνα δίνουμε για κάθε βουλευτή

Το σκάνδαλο με τα επιδόματα ενοικίου φέρνει για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια το ζήτημα των βουλευτικών αποζημιώσεων και παροχών. Μπορεί πλέον ο καθαρός μισθός των βουλευτών να έχει μειωθεί, αλλά το συνολικό κόστος με τις έξτρα παροχές ανεβάζει το λογαριασμό στα ύψη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», από τον κρατικό κορβανά και τη Βουλή «φεύγουν» τουλάχιστον 20.000 ευρώ τον μήνα για κάθε έναν από τους βουλευτές, με το ποσό, πάντως, να διαφέρει ανάλογα με την εκλογική του περιφέρεια.

Ειδικότερα, κάθε βουλευτής λαμβάνει ως βασικό μισθό 5.135 τον μήνα (61.623 για κάθε έτος από βουλευτική αποζημίωση), από 664 έως 831 ευρώ το μήνα ευρώ για το επίδομα οργάνωσης γραφείου, 909,31 για την ταχυδρομική ατέλεια, 50 ευρώ το μήνα για οικογενειακή παροχή και έξοδα κίνησης τα οποία κυμαίνονται από 291 ευρώ ως 648, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση των εκλογικών περιφερειών τους από την Αθήνα.

Ο λογαριασμός, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Εκτός από την εργοδοτική εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ που είναι 150 ευρώ, κάθε βουλευτής δικαιούται δύο μετακλητούς υπαλλήλους, οι οποίοι μισθοδοτούνται από τη Βουλή. Το συνολικό κονδύλι που έχει προϋπολογίσει η Βουλή φτάνει τα 11.643.000,00 ευρώ και αφορά και τους συνεργάτες ευρωβουλευτών. Περίπου, πάντως, για κάθε μετακλητό –σύμφωνα με τους ειδικούς- το Κοινοβούλιο πληρώνει περί τα 1500 ευρώ (μεικτά).

 Οι παροχές των βουλευτών δεν εξαντλούνται στους συνεργάτες, αλλά οι περισσότεροι μετακινούνται με αυτοκίνητα που είναι νοικιασμένα (leasing) και άρα πληρώνει η Βουλή. Το κόστος αυτών είναι ανάλογο με τον κυβισμό του (1400 κυβικά εκατοστά και 1800 υπάρχουν διαθέσιμα) και κυμαίνεται –μετά τη νέα διαπραγμάτευση που έκανε ο Ν. Βούτσης- από 500 έως 800 ευρώ το μήνα. Επίσης, οι βουλευτές της επαρχίας, που η περιοχή τους διαθέτει αεροδρόμιο, δικαιούνται αεροπορικά εισιτήρια, καθώς και διαμονή στην Αθήνα, είτε ένα ποσό εφάπαξ (για ενοίκιο) είτε η Βουλή πληρώνει ξενοδοχείο. Το ποσό αυτό φτάνει τα 1000 ευρώ και αποτέλεσε τον λόγο του σημερινού ανασχηματισμού. Συν τοις άλλοις στο συνολικό κόστος θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι αποζημιώσεις για τις συνεδριάσεις των επιτροπών, με το ποσό αναλόγως τη συμμετοχή να φτάνει και τα 360 ευρώ. Τέλος, κάθε βουλευτής δικαιούται είτε έναν αστυνομικό και 4 αποσπασμένους υπαλλήλους, είτε δύο αστυνομικούς και 3 αποσπασμένους, το κόστος των οποίων μπορεί να ξεπεράσει τα 7.500 ευρώ. Εάν κανείς αθροίσει τα νούμερα, ο λογαριασμός φτάνει περίπου τα 20.000 ευρώ χωρίς, μάλιστα, να συνυπολογίζονται τα αεροπορικά εισιτήρια.

Αφήστε μια απάντηση