Προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρούν τα μέλη του συνδυασμού «Ένωση Βιοτεχνών- Νέοι Ορίζοντες» ότι κινούνται ορισμένες από τις νέες αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στον Επιμελητηριακό θεσμό. Για πλήρη δικαίωση των θέσεων του συνδυασμού κάνει λόγο ο επικεφαλής του και υποψήφιος πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Ιωάννης Φωτιάδης ο οποίος θεωρεί επιβεβλημένες τις αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων. Παράλληλα υπογραμμίζει πως «μέρος των διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον ‘’Οδικό Χάρτη’’ που έχει καταρτίσει ο συνδυασμός με τους άξονες δράσης και τις προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, ενόψει των επιμελητηριακών εκλογών, στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017».
Όπως εξηγεί ο κ. Φωτιάδης, η «Ένωση Βιοτεχνών –Νέοι Ορίζοντες» επέμεινε εξ αρχής στην ανάγκη θεσμικών αλλαγών στα Επιμελητήρια δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή του δημόσιου λογιστικού για διαφάνεια στα οικονομικά του Επιμελητηρίου. Η κατάθεση του νομοσχεδίου, προσθέτει ο ίδιος, «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ώστε τα Επιμελητήρια να αποκτήσουν νέες ουσιαστικές αρμοδιότητες και να διαδραματίσουν με επάρκεια έναν παρεμβατικό ρόλο, ως πραγματικοί –και όχι… διακοσμητικοί- σύμβουλοι της Πολιτείας». Ωστόσο, όπως σημειώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΒΕΘ «η επιτυχής εφαρμογή του κάθε νόμου –όσο καλός κι αν είναι αυτός- προϋποθέτει ανθρώπους οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να διοικήσουν τα Επιμελητήρια με ανιδιοτέλεια, χωρίς συντεχνιακές και καθεστωτικές αντιλήψεις και πέρα από καιροσκοπικές πρακτικές». Και στις επικείμενες κρίσιμες επιμελητηριακές εκλογές, πρόσθεσε ο κ. Φωτιάδης, «είναι σημαντικό να συμμετέχει ο επιχειρηματικός κόσμος με κριτήριο το μέλλον των επιχειρήσεών του και όχι….τις δημόσιες σχέσεις».
Ο κ. Φωτιάδης επισήμανε ακόμη ότι «επιδίωξή μας είναι να ενδυναμώσουμε τον συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο του Επιμελητηρίου ώστε να είναι ανοιχτό σε όλα τα μέλη του που επιθυμούν συμβουλευτική στήριξη για νομικά, ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα, και κυρίως για εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας». Και παραθέτει κάποιους από τους άξονες δράσης της «Ένωσης Βιοτεχνών –Νέοι Ορίζοντες» που κινούνται στο πλαίσιο των επιχειρούμενων –από την κυβέρνηση- αλλαγών για τη λειτουργία των Επιμελητηρίων.
Πρόκειται για την:
1. Ενεργή συμμετοχή του ΒΕΘ σε αναπτυξιακά κοινοτικά προγράμματα που θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στη δικτύωση των επιχειρήσεων- μελών του με αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού και με αγορές τις οποίες δεν θα μπορούσαν να προσεγγίσουν μόνες τους οι επιχειρήσεις- μέλη.
2. Δημιουργία γραφείων για την ενημέρωση των μελών σχετικά με θέματα νομικά, ασφαλιστικά και φορολογικά, αλλά και για τα τρέχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία (πχ ΕΣΠΑ) τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων ή στην υλοποίηση μικρών ή μεγάλων επενδυτικών σχεδίων τους. Εκτός από τη διοργάνωση ημερίδων, θα υπάρχει μόνιμη –και δωρεάν- ενημέρωση των ενδιαφερομένων μέσω του εξειδικευμένου Γραφείου στελεχών που θα συγκροτηθεί.
3. Εκπόνηση και δημοσιοποίηση μελετών για αγορές στις οποίες υπάρχουν ευκαιρίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων –μελών του ΒΕΘ.
4. ‘Εμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση των μελών σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της πόλης.