ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εθνική τραγωδία με 38 νεκρούς από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Στο πένθος έχει βυθιστεί ολόκληρη η χώρα από την αδιανόητη τραγωδία με το σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στα Τέμπη, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά μεταξύ τους. Με απόφαση του πρωθυπουργού κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023, με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής, σε 38, αλλά η εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός αυτός θα ανέβει. Παράλληλα 67 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 60 σε απλές κλίνες και οι υπόλοιποι 7 σε ΜΕΘ. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κ. Βαθρακογιάννης, η επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων ατόμων, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών, παραμένει σε εξέλιξη.

Στην τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε ότι εκτιμάται πως ο αριθμός των νεκρών θα ανέβει, καθώς και ότι, σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά στοιχεία, στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό. Στην εμπορική αμαξοστοιχία επέβαιναν δύο άτομα προσωπικό.

Στην ενημέρωση της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε ακόμη ότι εκτός από τους ψυχολόγους στο νοσοκομείο Λάρισας, έχει συσταθεί και ομάδα ψυχολόγων στο 10306 που καλεί τις οικογένειες για να τους παρέχει ψυχολογική καθοδήγηση και υποστήριξη. Ακόμη προσφέρονται δωμάτια στα ξενοδοχεία Imperial, Divani και Metropol της Λάρισας για τους συγγενείς των τραυματιών και των θυμάτων.

Όλες οι ενέργειες των πυροσβεστών που επιχειρούν στο σημείο επικεντρώνονται στα πρώτα τρία βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΣ κ. Βαθρακογιάννης, προσθέτοντας ότι τα γερανοφόρα οχήματα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πρόσβαση και πλήρη έλεγχο στο εσωτερικό των βαγονιών.

Παράλληλα σημείωσε ότι στο σημείο του δυστυχήματος επιχειρούν 150 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων στελεχών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, με 17 οχήματα και 4 γερανοφόρα, ενώ το ΕΚΑΒ συνεχίζει να συνδράμει με 30 ασθενοφόρα.

Η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας συνεχίζεται, παρουσία αξιωματικών και ειδικών ψυχολόγων της Ελληνικής Αστυνομίας.

https://www.iefimerida.gr/ellada/ethniki-tragodia-me-38-nekroys-sta-tempi

 

Αφήστε μια απάντηση