ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Μήνυμα στη νέα κυβέρνηση στέλνουν οι Βρυξέλλες

Μήνυμα στη νέα κυβέρνηση στέλνει το Eugogroup τη Δευτέρα. Μία ημέρα μετά τις εκλογές η Ελλάδα μπαίνει στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων. Η συζήτηση στο Eurogroup ακριβώς μετά τις εθνικές κάλπες φαίνεται να έχει στόχο να καταγράψει τα προβλήματα και τους προβληματισμούς της επόμενης ημέρας στέλνοντας μηνύματα στην επόμενη κυβέρνηση για την κατάσταση που παραλαμβάνει σε επίπεδο δεσμεύσεων.

Παρότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης γνωρίζουν ότι τη συνεδρίαση έρχεται σε μια ημέρα δύσκολη λόγω των συγκυριών, φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να συζητήσουν για το θέμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι πηγές αυτές, στόχος τους είναι, να στείλουν το «σωστό μήνυμα» στην νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές. Οι θεσμοί έχουν διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 15 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης είτε δεν έγιναν είτε ενσωματώνουν αστερίσκους μερικής υλοποίησης, αλλά αυτό δεν είναι ούτε ασύνηθες τα τελευταία χρόνια ούτε μεγάλο πρόβλημα για την επόμενη κυβέρνηση.

Τα ουσιαστικά προβλήματα ανακύπτουν από τις μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα και ειδικότερα αυτές που αφορούν την κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου, την ψήφιση μόνιμων μέτρων συνολικού κόστους 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, αλλά και την καθιέρωση ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις έναντι των οποίων οι θεσμοί είχαν εκφράσει ουσιαστικές ενστάσεις. Τα προβλήματα θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών και ο λογαριασμός της κυβέρνησης Τσίπρα θα συζητηθεί σε βάθος στο πρώτο φθινοπωρινό Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση