ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Τμηματική εκταμίευση και συμφωνία για το χρέος…

Ολοκληρώθηκε μετά από έντεκα ώρες η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, η οποία εξελίχθηκε σε θρίλερ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία στο ζήτημα του χρέους. Συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνεται το πράσινο φως για εκταμίευση της δόσης σε δύο υποδόσεις, μέσα στον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ) και μετά το καλοκαίρι (2,8 δισ. ευρώ) και εφόσον επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς η εκπλήρωση ορισμένων προαπαιτουμένων.

Στο ζήτημα του χρέους ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως υπάρχει επίσης συμφωνία για λύση σε τρεις φάσεις, με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και με ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ η εκταμίευση του ποσού θα γίνει τμηματικά. Τα 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, εφόσον έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα, και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι και θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μια πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, υπο την αίρεση ότι θα εκπληρωθούν προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποίησεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και τον τομέα της ενέργειας. Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση της διοίκησης του ΔΝΤ να υποστηρίξει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του την έγκριση ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα, πριν από το τέλος του έτους.

Τόμσεν: Όλοι αναγνωρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου. Θα πρέπει ωστόσο να προηγηθούν δύο βήματα: μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, εξέφρασε την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε «ευελιξία».

Ζητούν «μικρές διορθώσεις» στα μέτρα
Παράλληλα, τόσο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση της αποταμίευσης αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε τις τελευταίες ημέρες. Ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για κάποιες «μικρές διορθώσεις», καθώς τα μέτρα υιοθετήθηκαν με «γοργά βήματα». Ο ίδιος απέφυγε πάντως να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές οι διορθώσεις. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, «διορθώσεις» ζητούνται στο ΕΚΑΣ λόγω της μη αναδρομικής επιστροφής του που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, στις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα στην άμεση κύρωση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού, καθώς και στα κόκκινα δάνεια, όπου ζητείται η πώληση και των δανείων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή υποστήριξε πως οι εκκρεμότητες αυτές δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Τουσκ: Ισχυρό μήνυμα σταθερότητας για Ελλάδα και Ευρώπη
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup. «Πρόκειται για ενα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας για την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία» δηλωσε ο Τουσκ λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.

Τσακαλώτος: Σημαντική συμφωνία, τέλος ύφεσης 
Για σημαντική συμφωνία που είναι η απαρχή του τέλους της ύφεσης έκανε λόγο, από την πλευρά
του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναλυτικά, μετά το τέλος του Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Ζήσαμε έντονες στιγμές και μετά από 11 ώρες, έχουμε συμφωνία και η πρώτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε φτάσει σε μια συμφωνία που ολοκληρώνει την πρώτη αξιολόγηση αλλά και για την αποδέσμευση 9 – 11 δισ. ευρώ, 10,3 δισ.ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Κάποια εξ αυτών θα είναι για τα οφειλόμενα. Το ποσό θα αμβλύνει τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων που έχουμε πάρει. »Επιπλέον υπάρχει και μια συμφωνία για το χρέος, κάποια μέτρα θα αρχίσουν αμέσως. Ο ESM θα αρχίσει αμέσως. Θα δούμε πώς θα μειώσουμε τους κινδύνους στα επιτόκια. Υπάρχει μια συμφωνία ότι θα έχουμε, μεσοπρόθεσμα μέτρα αλλά ήδη ξέρουμε πώς θα μοιάζουν αυτά τα μέτρα. Έχουμε και μια συμφωνία για το χρέος μακροπρόθεσμα. »Είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τώρα έχουμε συμφωνία όχι μόνο για τα μέτρα αλλά και για το χρέος. Αν θυμάστε συμφωνήσαμε το καλοκαίρι να κλείσει η αξιολόγηση και μετά να γίνει η κουβέντα για το χρέος αλλά και τα δύο συνοψίστηκαν σε ένα. Είναι η απαρχή του τέλους για την ύφεση και για τα υφεσιακά στην Ελλάδα».

Αφήστε μια απάντηση