Έβρος: Αποφασιστική απάντηση στις προκλήσεις Ερντογάν

0

Την ώρα που οι προκλήσεις της Τουρκίας με «όπλο» πρόσφυγες και μετανάστες κλιμακώνονται, παίρνοντας ακόμη και τη μορφή «επίθεσης» στα σύνορα, η Αθήνα απαντά με αποφασιστικότητα. Νέα ενίσχυση στα σύνορα πραγματοποιείται το πρωί της Κυριακής, ενώ η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα στην Αγκυρα: «Δεν θα κουραστούμε να φυλάμε τα σύνορά μας». Πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το MEGA και μαρτυρίες που προκαλούν προβληματισμό για το πού θέλει να το πάει η Τουρκία δίνουν καθαρά το περίγραμμα του τι συμβαίνει στα σύνορα τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA οι επιθέσεις με καπνογόνα και άλλα μέσα από την πλευρά της Τουρκίας και οι διάσπαρτες φωτιές κατά μήκος των συνόρων στις Καστανιές συνεχίζονταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Τις τελευταίες ώρες, δε, από την πλευρά της Ελλάδας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η ενίσχυση των συνόρων με πλέγματα και σιδερένιες κατασκευές. Κι αυτό κατόπιν των χθεσινών προκλήσεων, αποκορύφωμα των οποίων ήταν η επιχείρηση μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών, μέσω διάνοιξης των ελληνικών συνόρων, από τουρκικό τεθωρακισμένο.

Σε βίντεο που είδες το φως της δημοσιότητας διακρίνεται τουρκικό θωρακισμένο όχημα συνοριακής επιτήρησης να επιχειρεί με σχοινί ή συρματόσκοινο που έχει προσδεθεί πάνω του, να τραβήξει μέρος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να τον γκρεμίσει. Στη συνέχεια, βλέπουμε τους άνδρες του Ελληνικού Στρατού να έχουν μεταβεί στο σημείο και να ενισχύουν τον φράχτη. Πρόκειται για ένα από τα οχήματα τύπου «HIZIR/ATES», που φέρουν όργανα (ημερήσια και νυκτερινά) επιτήρησης της μεθορίου, τα οποία παρέλαβε η Τουρκία από τον Μάιο ως τον Αύγουστο του 2019, με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από Ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 75%.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Καστανιών, Σταύρος Τζιαμαλίδης μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής «MEGA Σαββατοκύριακο» για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα, υπογράμμισε πως πρόκειται για οργανωμένες και ενορχηστρωμένες επιθέσεις από την τουρκική αστυνομία και τον τουρκικό στρατό. Όπως κατήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου επιχείρησαν με ηλεκτρικά πριόνια να κόψουν τα συρματοπλέγματα στα σύνορα. Ο ίδιος τόνισε πως η ελληνική πλευρά είναι πολύ καλά οργανωμένη και ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αποτρέπονται επιθέσεις στα σύνορα κάνοντας λόγο για ψυχολογικό πόλεμο από την τουρκική πλευρά.

Ο κ. Τζιαμαλίδης ξεκαθάρισε: «Αντέχουμε και ο φράχτης δεν πρόκειται να πέσει με τίποτα» και πρόσθεσε πως καθημερινά τα σύνορά μας στηρίζονται και επανδρώνονται. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», δεν είναι πρόσφυγες και μετανάστες αλλά ποινικοί που με τη βοήθεια της πολιτοφυλακής έχουν έρθει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.