ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Και μέτρα κάβα και μνημόνιο για πάντα…

Λόγω ενός έκτακτου οικογενειακού ζητήματος λίγα λεπτά την έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννήματα δεν παραβρέθηκε, ούτε πραγματοποίησε την εισαγωγική της ομιλία. Λίγη ώρα αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα απόσπασμα της ομιλίας της όπου ασκεί έντονη στη κυβέρνηση αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Για να παραμείνουν στην εξουσία, οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τα έδωσαν όλα. Όπως ακριβώς τα ζήτησε ο κ. Σόιμπλε. Αναρωτήθηκα στη Βουλή, πού οδηγεί η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση: Σε μέτρα κάβα, ή σε μνημόνιο για πάντα; Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Με τον πιο επίσημο τρόπο, η απόφαση του EUROGROUP διέλυσε τις αυταπάτες. Και μέτρα κάβα και μνημόνιο για πάντα».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μόνιμη επιτροπεία καθώς, όπως είπε, «ο Μόνιμος Μηχανισμός Αυτόματων Περικοπών θα εφαρμόζεται οριζόντια, επί δικαίους και αδίκους, με το πάτημα ενός κουμπιού. Και θα περικόπτονται πρώτα από όλα και χωρίς «υπερήφανες διαπραγματεύσεις», μισθοί και συντάξεις. Και μάλιστα, αυτός ο μηχανισμός θα ισχύει για πολλά χρόνια και θα ενεργοποιείται ερήμην της Βουλής σε προσυμφωνημένα πεδία». Η κ. Γεννήματα τόνισε ότι αυτή η διαδικασία αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για το Κοινοβούλιο, ένα ακόμα πλήγμα για τη Δημοκρατία.

«Δέσμευσαν τη χώρα με πρόβλεψη Συμπληρωματικού Μνημονίου, με μέτρα που θα εντείνουν την φτώχεια και τα οποία καθορίζονται άμεσα ως προαπαιτούμενα. Προχωρούν στην άμεση ψήφιση της φοροκαταιγίδας των έμμεσων φόρων, της διάταξης για την πώληση των κόκκινων δανείων (με προσωρινή μόνο προστασία της πρώτης κατοικίας ως 31/12/2017) και το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο ουσιαστικά θα ελέγχεται από την Τρόικα», ανέφερε η κ. Γεννήματα, ενώ αναφερόμενη στη συζήτηση για το χρέος υπογράμμισε: «Το αίτημά τους για κούρεμα – ριζική απομείωση, το έκαναν γαργάρα. Πήραν μόνο μια υπόσχεση από τους εταίρους για παραμετρικές αλλαγές μετά το 2018, και μάλιστα με την υποχρέωση πρόσθετων μέτρων για να εφαρμοσθούν. Πολύ πιο πίσω δηλαδή και από την απόφαση του Eurogroup του 2012. Πέσαμε όπως δυστυχώς είχα προβλέψει στη Βουλή «και στην Σκύλλα και στην Χάρυβδη».

Η Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε ενόψει της αυριανής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Παράταξης για να συζητήσει οργανωτικά θέματα και λεπτομέρειες. Την έναρξη έκανε ο γραμματέας της Κ.Ε, Στέφανος Ξεκαλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ και τον κοινωνικό ρόλο που επετέλεσε ως κυβέρνηση. Ο κ. Ξεκαλάκης ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την προσπάθεια συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Αφήστε μια απάντηση