ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιάννης Μαυρομάτης: “Τουρισμός και πρωτογενής τομέας θα φέρουν ανάπτυξη”..

Να μετατρέψει τον Δήμο Θερμαϊκού σε πόλο ανάπτυξης μέσω του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα φιλοδοξεί ο Δήμαρχος του Γιάννης Μαυρομάτης. Τα πλεονεκτήματα άλλωστε της περιοχής είναι πολλά. Ο Δήμος Θερμαϊκού είναι δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Επανομής, Μηχανιώνας και Θερμαϊκού. Βέβαια η ιστορία της περιοχής ξεκινάει το 1923, οπότε και εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι που ήρθαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ως πρόσφυγες από την περιοχή της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.. Οι 37.387 πρόσφυγες δημιούργησαν 75 προσφυγικούς συνοικισμούς στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Από αυτούς, 1.754 από τα παράλια της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης καταφεύγουν στα νοτιοανατολικά παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου και δημιουργούν τρεις συνοικισμούς: την Αγία Τριάδα, τους Νέους Επιβάτες και την Περαία.
Σήμερα η έκταση του νέου Δήμου είναι 131,36 τ.χλμ. και ο πραγματικός πληθυσμός του 50.264 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε η Περαία. Ο μόνιμος πληθυσμός του δήμου έχει αυξηθεί αλματωδώς την τελευταία εικοσαετία (πάνω από 157%), καθώς πολλοί από τους οικισμούς του έχουν μετατραπεί από παραθεριστικά κέντρα σε προάστια της συμπρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός των 19.492 μόνιμων κατοίκων της απογραφής του 1991 παρουσίασε αύξηση 90,47% μέσα σε μία δεκαετία, για να φτάσει τους 37.126 κατοίκους στην απογραφή του 2001, και συνέχισε με περαιτέρω αύξηση σχεδόν 35% την επόμενη δεκαετία, για να φτάσει στους περίπου 50.264 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2011. Στη EURO Τηλεόραση και στην εκπομπή «Ο Συμπαραστάτης του Δημότη» στον δημοσιογράφο Βασίλη Σαρριγιαννίδη, έδωσε συνέντευξη ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, αναλύοντας όλα τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τι γίνεται αυτά τα δυο χρόνια, που ανέλαβαν οι νέες διοικήσεις. έγιναν τα όνειρα που είχατε για το δήμο σας πραγματικότητα;
-Αυτά τα δυο χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση ταλαντεύτηκε, εξαιτίας των τριών εκλογικών αναμετρήσεων, άλλαζαν πρόσωπα και κυβερνήσεις και δεν μπορούσαμε να σταθεροποιηθούμε. Επίσης το ΕΣΠΑ ήταν σταματημένο και δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε τα έργα. Ήταν δύσκολα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά ο δήμος Θερμαϊκού αυτά που υποσχέθηκε τα έχει βάλει σε πρόγραμμα. Έχει δυνατότητες να αναπτυχτεί και στον τουριστικό και στο αγροτικό και στον αλιευτικό τομέα.

Τι σημαίνει σήμερα να είναι ένας δήμος καλλικρατικός;
-Σε εμάς ενώθηκαν 8 δημοτικά διαμερίσματα. Ο κάθε δήμος κουβαλάει τα δικά του καλά και κακά. Για παράδειγμα ο πρώην δήμος Επανομής από το 2000 έως το 2009 δεν κατέθετε τον φόρο μισθωτών  υπηρεσιών και φόρους προστιθεμένης άξιας και ήρθε πρόστιμα ενάμιση εκατομμύριο να πληρώσει η σημερινή διοίκηση. Στόχος της τότε κυβέρνησης ήταν να μειωθούν οι δαπάνες των δήμων μέσω της συνένωσης.

Το κράτος δεν είναι ευέλικτο; Ο ελεγκτικός μηχανισμός που διαπιστώνει τα οικονομικά που συμβαίνουν και δεν είναι υπαίτια η τωρινή διοίκηση, και η νέα διοίκηση έχει βάλει στις ράγες πρόγραμμα, γιατί βάζει εμπόδια στη τοπική αυτοδιοίκηση;
-Δυστυχώς δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για αυτό. Για να μειώσουμε τα πρόστιμα πρέπει να καταθέσουμε το μισό ποσό του προστίμου. Αν δεν τα πληρώσουμε θα χάσουν και οι εργαζόμενοι τις θέσεις τους και εμείς δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ποια είναι τα καλυτέρα σημεία στον δήμο σας της διετίας που διανύσαμε;
-Πρώτα το οικονομικό κομμάτι. Αυξήσαμε τα έσοδα και μειώσαμε τα τέλη στις ευπαθείς ομάδες. Επίσης ότι ακίνητα είχε ο δήμος το μισθώσαμε δημιουργώντας αναψυκτήρια , beach bars κ.α. Δώσαμε βαρύτητα στον τουρισμό. Κάναμε συνέδρια, εκθέσεις για να προβληθεί ο δήμος Θερμαϊκού. Η επισκεψιμοτητα στο δήμο μας έχεις φτάσει το 100% και ακόμα θέλει δουλεία. Τέλος δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στη κοινωνική πολιτική.

Η Αγία Τριάδα και η Περαία ήταν σήμα κατατεθέν την δεκαετία του 60-70. Πιστεύετε ότι συνειδητά κάποιοι απαξίωσαν τις συγκεκριμένες περιοχές , ώστε να σπρώξουν τον τουρισμό άλλου;
-Κάποιες διοικήσεις τρέξανε τα πράγματα για να αναπτυχθούν αυτές οι περιοχές, αλλά χρειάζονται περισσότερα. Ένας οδικός άξονας κάλος πρέπει να υπάρχει για να ανέβει ο τουρισμός, δηλαδή εύκολη πρόσβαση. Η Αγιά τριάδα πρέπει να πάρει τη ζωή που της αξίζει.

Οι κυβερνητικοί πολιτευτές δεν πρέπει να αγκαλιάσουν τέτοιες προτάσεις ανάπτυξης;
-Είναι θετικοί. Κολλάρει στο υπουργείο εργασίας. Τους βοηθάμε με μελέτες αλλά μένουν ανεκμετάλλευτα. Η περιοχή του δήμου Θερμαϊκού είναι εφάμιλλη της Γλυφάδας. Το ξέρετε ότι η περιοχή μεσημέρι δεν έχει αποχετευτικό για παράδειγμα.

Ποια είναι η κοινωνική πολιτική του δήμου σας;
-Η κρίση την έφερε στη επικαιρότητα. Είναι πάντα προτεραιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με τους λίγους πόρους που έχουμε αγκαλιάζουμε τους πολίτες. Είναι μεγάλη μου χαρά να  βλέπω πολίτες να δέχονται τις υπηρεσίες μας και να χαίρονται. Ως  δήμος εμείς μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου στήσαμε συσσίτια, φτιάξαμε το κοινωνικό φαρμακείο , το κοινωνικό ιατρείο, το κοινωνικό φροντιστήριο , τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια αυτούς που έρχονται εθελοντικά και βοηθούν.

Στο κομμάτι της παιδείας είστε μόνοι ή έχετε βοήθεια;
-Στο δήμο έχουμε πάνω από 60 σχολεία και έχουν μειωθεί και οι επιχορηγήσεις για αυτά.  Υπάρχουν δυο κτιριακές υποδομές , που μισθώνονται, ξοδεύονται πάνω από 220 χιλιάδες το χρόνο. Αλόγιστη δαπάνη για το κράτος. Εμείς τελειώσαμε μελέτη για δημοτικό και είναι ήδη στο πρόγραμμα. Είμαι όμως ευχαριστημένος γιατί η διοίκηση αυτή έχει λύσει πολλά προβλήματα.

Πως χειρίζεστε το προσφυγικό ζήτημα στο δήμο σας;
-Η περιοχή κατά τα 7/8 είναι προσφυγική. Ο δήμος Θερμαϊκού φιλοξένει πρόσφυγες πολλά χρόνια πριν. Τους έχει δηχθεί.  Στη Μηχανιώνα όλα τα καΐκια είναι στελεχωμένα από αιγύπτιους , που γνωρίζουν πολύ καλά την αλιεία, δεν είμαστε ρατσιστές. Απλά όλοι οι δήμοι πρέπει να πάρουν τους προσφυγές που τους αναλογούν.

Τι γεύση σας άφησαν αυτά τα δυο χρόνια;
-Πέρασαν γρήγορα και υπό επιτήρηση.

Υπάρχει έλεγχος πάνω από τα οικονομικά του δήμου;
-Και βεβαία υπάρχει.

Τι σημαίνει δήμος στο κόκκινο;
-Ότι ο δήμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Τώρα είναι η Τρόικα που εγκρίνει την κατάσταση και τον προϋπολογισμό σου. Όμως εμείς απωλέσαμε το δικαίωμα του να είμαστε αυτόνομοι και αυτόβουλοι. Το εργαλείο της ανάπτυξης είναι η τοπική αυτοδιοίκηση.

Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2017;
-Θα έχουμε τεχνικό προϋπολογισμό γύρω στα 11 εκατομμύρια. Επίσης θα έχουμε μελέτες και προτάσεις έργων για να ενταθούν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και ετοιμάζουμε και  προτάσεις για την ύδρευση.

Αφήστε μια απάντηση