Γονικές άδειες: Άδεια τοκετού και στον πατέρα

0

Τις 14 ημέρες θα φτάσει – εκτός απροόπτου – η νέα άδεια πατρότητας σύμφωνα με το πλαίσιο που προωθείται, ενώ σήμερα χορηγούνται μόλις 2 ημέρες όταν γεννιέται το παιδί. Η νέα 14ήμερη άδεια θα μπορεί να χορηγείται ολόκληρη ή τμηματικά εντός ενός μήνα από τη γέννηση του παιδιού.

Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και θα βγει σε δημόσια διαβούλευση τέλος Μαρτίου, η συγκεκριμένη διάταξη συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο εναρμόνισης με κοινοτική Οδηγία του 2019, με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας.

Αλλαγές έρχονται και στις γονικές άδειες, με ενσωμάτωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας και προβλέπεται:

  • Άδεια τοκετού τουλάχιστον 10 εργάσιμων ημερών στον πατέρα, καθώς και πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας.
  • Από τους 6 μήνες, οι δύο πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις είναι άνευ αποδοχών.
  • Τέλος, θεσμοθετείται και η προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το πρώτο παιδί, 4 για το δεύτερο και 6 για κάθε επόμενο.

 

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.