Κόντρα στις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για… ποταμούς επενδύσεων, προκαλεί σοκ η πρόβλεψη ότι για να ξαναδούμε άσπρη ημέρα, κοινώς επενδύσεις στα όρια του 2008, θα πρέπει να περάσουν άλλα 16 χρόνια! Σύμφωνα με την έκθεση -καταπέλτη- του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι επενδύσεις έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο το οποίο είναι κατά 63% χαμηλότερο από αυτό του α’ τριμήνου του 2008, κάνοντας εμφανές το τεράστιο επενδυτικό κενό στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομία. Προχωρώντας, δε, ένα βήμα παραπέρα, υπολογίζεται ότι –με βάση τον μέσο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων του 2016– ο όγκος των επενδύσεων θα φτάσει στο επίπεδο του α’ τριμήνου του 2008 το α’ τρίμηνο του 2033! Και τι γίνεται με τον έτερο πυλώνα του ΑΕΠ, τις εξαγωγές; Η αύξηση του όγκου των εξαγωγών δεν μεταφράζεται σε διατηρήσιμο εμπορικό πλεόνασμα λόγω της μεγάλης εξάρτησης της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές και, επομένως, δεν αντανακλά κάποια ουσιαστική μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο, πιο εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης.
Αμέτρητα είναι τα «καρφιά» και όσον αφορά στο κυβερνητικό αφήγημα για την αύξηση της απασχόλησης. Σύμφωνα με την Έκθεση, αν και παρατηρείται βελτίωση της γενικότερης εικόνας, ο βαθμός απασχόλησης του εργατικού δυναμικού παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός (52%), γεγονός που σηματοδοτεί την ύπαρξη ενός σημαντικού τμήματος εν δυνάμει εργαζομένων οι οποίοι δεν καταγράφονται ως άνεργοι από τις επίσημες στατιστικές. Συγκεκριμένα, το β’ τρίμηνο του 2017 το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας κυμαινόταν στο 28,7% (30,8% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016). Το μέτρο αυτό συνεκτιμά τα πολύ υψηλά ποσοστά της υποαπασχόλησης, η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (από 99 χιλιάδες εργαζομένους το 2008 σε 267 χιλιάδες το 2017), και των απογοητευμένων ανέργων, που επίσης υπερτριπλασιάζεται (από 37 χιλιάδες σε 109 χιλιάδες) την αντίστοιχη περίοδο.
Η μεταβολή της σχέσης μεταξύ των θέσεων εργασίας πλήρους και επισφαλούς απασχόλησης έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανομή και τη δυναμική των μισθών, και κατά προέκταση στο διαθέσιμο εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για το α’ επτάμηνο (Ιανουάριος-Ιούλιος) του 2017, η πλειονότητα των νέων προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα αφορά θέσεις μερικής (47,86%) και εκ περιτροπής (13,81%) εργασίας. Η σημαντική αυτή ενίσχυση της επισφαλούς απασχόλησης επηρεάζει τη μεταβολή των μισθών, αφού, όπως δείχνουν τα στοιχεία απασχόλησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον Νοέμβριο του 2016, ο μέσος μισθός των απασχολουμένων με μερική απασχόληση ήταν 397,67 ευρώ.
Και τι ξημερώνει για την ελληνική οικονομία; Σύμφωνα με την Έκθεση, το… καλό σενάριο της «καθαρής» εξόδου, οδηγεί σε επιτροπεία μακράς διαρκείας και από τους Ευρωπαίους και από τις αγορές, το σενάριο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής οδηγεί σε νέους όρους, ενώ το τρίτο σενάριο είναι η μετάβαση της χώρας σε νέο Μνημόνιο. Η εξέλιξη αυτή καθιστά αυτομάτως το σύστημα δημοσιονομικής και μακροοικονομικής διαχείρισης της χώρας, όπως και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, πλήρως εξαρτημένα από τους όρους των εταίρων-πιστωτών.
http://www.iefimerida.gr