ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

H ΕΕ ετοιμάζεται για την εποχή των Big Data

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νέα νομοθεσία για τη αύξηση της διαθεσιμότητας δεδομένων στις επιχειρήσεις για αποτελεσματική είσοδο στην εποχή των Big Data. Τα Big Data ή Μεγάλα Δεδομένα ελληνιστί, αποτελούν μέρος της καθημερινότητας σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, που χαρακτηρίζεται από μαζικές και πολύπλοκες δραστηριότητες εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ταυτόχρονα. Πρόκειται για τέτοιο όγκο δεδομένων που είναι παράλληλα τόσο σύνθετος και άναρχος, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι αδύνατο να βγάλει κανείς άκρη απέναντι σε αυτό το χάος.

Κι όμως, πλέον εταιρείες, κράτη και ολόκληρες υπηρεσίες εντάσσουν στη ζωή τους την διαχείριση δεδομένων, όρο για την αποτελεσματική τους δραστηριότητα. Από το ηλεκτρονικό εμπόριο, μέχρι τη διαχείριση των social media, την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, την υγεία, τη γεωργία, πάνω κάτω σε οτιδήποτε κάνουμε, τα μεγάλα δεδομένα προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες και προφανώς παίζουν κομβικό όλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ.

Με τη βοήθεια του προγραμματισμού και της στατιστικής, οι αναλυτές Big Data καθιστούν εφικτή τη διαχείριση των άπειρων δεδομένων που περνούν μέσα από οποιαδήποτε δραστηριότητα σε ένα τομέα που τα περιθώρια ανάπτυξης είναι τεράστια, καθώς απαιτείται συνεχώς μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια για την επεξεργασία τους. Όταν η δουλειά γίνεται σωστά, η επιχείρηση, ο πελάτης, το κράτος, ένας οργανισμός μπορεί να δει αναλυτικά τι χρειάζεται να βελτιώσει, που πρέπει να επικεντρώσει το ενδιάφερον, πώς θα επιτύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Χάρη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν επίσης να επωφελούνται από χαμηλότερο κόστος δεδομένων και μειωμένους φραγμούς εισόδου στην αγορά. Τα δεδομένα μπορούν να ωφελήσουν και τους καταναλωτές, διασφαλίζοντας εξυπνότερη ενεργειακή κατανάλωση και, κατ’επέκταση, χαμηλότερες εκπομπές. Δίνουν επίσης τη δυνατότητα ανάπτυξης ποιοτικών εξατομικευμένων φαρμάκων.«Οι δυνατότητες είναι ουσιαστικά απεριόριστες», είπε η Νίμπλερ.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο στοχεύει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και επιχειρήσεων απέναντι στην ανταλλαγή δεδομένων, καθιστώντας την ασφαλέστερη και ευκολότερη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα μέσω της ανωνυμοποίησης και της κοινοχρησίας δεδομένων αλλά και της σύναψης νομικά δεσμευτικών συμφωνιών με χρήστες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν περαιτέρω τέτοια δεδομένα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση