Εδώ και χρόνια εκκρεμεί η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής. Το σύστημα που εγκαταστάθηκε κάποτε, ουδέποτε λειτούργησε ολοκληρωμένα και οι όποιες απόπειρες είχαν στεφθεί με αποτυχία. Η τεχνολογική εξέλιξη δε το κατέστησε σύντομα ανεπαρκές. Με αποτέλεσμα η Βουλή να πελαγοδρομεί κατά τις μαραθώνιες ονομαστικές ψηφοφορίες και να γίνεται περιγέλαστη εξαιτίας της εικόνας που παρουσίαζαν βουλευτές οι οποίοι δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν ή ακόμα χειρότερα ψήφιζαν λάθος!
Έτσι η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αποτελεί για τα ελληνικά δεδομένα μεγάλη επιτυχία –εφόσον βεβαίως εφαρμοστεί δίχως προβλήματα. Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης ανακοίνωσε κατά την έναρξη της συζήτησης επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, ότι η ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα θα είναι η τελευταία που θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο -με την ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών όπως γινόταν επί δεκαετίες.
Δυο βουλευτές, ένας από το κυβερνών κόμμα και ένας από την αξιωματική αντιπολίτευση, καλούνταν από το προεδρείο να αναγνώσουν τον κατάλογο των βουλευτών στις ονομαστικές ψηφοφορίες που κατά κανόνα διαρκούσαν αρκετό χρόνο. Έως τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει εγκατασταθεί στην Ολομέλεια το ειδικό σύστημα για ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω κάρτας που θα χορηγηθεί στους βουλευτές.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Βούτσης η ψηφοφορία που θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα «ελπίζω -και είναι πολύ πιθανό- να είναι η τελευταία ονομαστική ψηφοφορία που γίνεται με τον γνωστό τρόπο εδώ και δεκαετίες εδώ στη Βουλή» και έκανε γνωστό ότι από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά δεν θα χρησιμοποιηθεί ξανά η αίθουσα της Ολομέλειας για όσο χρειαστεί, δυο-τρεις βδομάδες δηλαδή, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες. Θα χρησιμοποιείται η αίθουσα της Γερουσίας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2018, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχει εγκατασταθεί το νέο σύγχρονο σύστημα, το οποίο μάλιστα, όπως είπε ο κ. Βούτσης, θα είναι εξαιρετικά εξελιγμένο σε ευρωπαϊκή κλίμακα, αλλά όπως σημείωσε «πρέπει να το δούμε πρώτα, να γίνουν δοκιμές κλπ., να πάει καλά, έτσι ώστε να γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία πλέον από εκεί και πέρα στο νέο έτος, στο 2018».
Το σχέδιο για την ηλεκτρονική ψηφοφορία εμπίπτει στον συνολικότερο σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η Βουλή και υλοποιείται από τον γενικό γραμματέα της Βουλής Κ. Αθανασίου (ψηφιακή υπογραφή, ψηφιακό αποθετήριο, διαδικασίες καλής νομοθέτησης, ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί, ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων κλπ.).