ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΑΔΕ θα ελέγξει όσους δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ

Όπως έγινε γνωστό, στο «μικροσκόπιο» θα μπουν περίπου 3,8 εκατ. πολίτες οι οποίοι δήλωσαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ το 2021, με στόχο να αποσαφηνιστεί ποιοι φοροδιαφεύγουν και ποιοι έχουν πράγματι χαμηλό εισόδημα.

Οι αριθμοί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ουσιαστικά δείχνουν την εικόνα και προέρχονται από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλαμε πέρσι το 2022, αποτυπώνοντας τα εισοδήματα του 2021. Περίπου 3,75 εκατομμύρια είναι αυτοί που εμφανίζουν εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ και, όπως θα δούμε, περίπου το 36,6% των φορολογουμένων έχουν εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ.

Με αυτό το όριο οικογενειακού εισοδήματος εμφανίζονται ακόμα και οι οικογένειες με παιδιά. Από εκεί και πέρα, μένει μόνο ένα 24,8% των φορολογουμένων να εμφανίζουν εισοδήματα 10.000 έως 20.000 ευρώ. Και στην Ελλάδα αυτοί που έχουν υψηλότερα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ οικογενειακό είναι η μειοψηφία, με ποσοστό μόλις 18,3%.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής μίλησε στον ΣΚΑΪ και τόνισε ότι προωθείται μια μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική διασταύρωση. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που θα αξιοποιηθούν, αλλά και στο σύνολο των πληροφοριών που καταφθάνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από διάφορες πηγές και τα οποία αφορούν τα συναλλακτικά μας ήθη, καθώς επίσης και τις συνήθειες.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα οποία σε πραγματικό χρόνο θα γίνεται ο έλεγχος. Το μηχάνημα δεν θα μπορεί να παίρνει χρήματα χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη. Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο 2024.

Τέλος, στο σχέδιο που έκανε λόγο ο κ. Πιτσιλής για χορήγηση με αυτόματο τρόπο ΑΦΜ στους ανήλικους από 12 ετών και άνω, υπάρχει μια συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στόχος είναι να υιοθετηθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία προκειμένου να μπορέσουν και οι ανήλικοι να αποκτήσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου με τη συμπλήρωση του δωδέκατου έτους της ηλικίας τους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση