Η αστυνομία των πανεπιστημίων θα λειτουργήσει από την άνοιξη του 2022

0

Τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ωστόσο η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η αστυνομία των πανεπιστημίων δεν θα λειτουργήσει, όχι πριν από την άνοιξη του 2022. Καθυστερεί η υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για την αστυνομία στα ΑΕΙ, καθώς τόσο οι ενστάσεις του διαγωνισμού πρόσληψης των πανεπιστημιακών αστυνόμων στο ΣτΕ, αλλά και η εκπαίδευση των ένστολων «φρενάρουν» την έναρξη της λειτουργίας της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός πρόσληψης 400 ατόμων, που θα στελέχωναν σε πρώτο στάδιο τον νέο θεσμό, ενώ είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πρόσληψης καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά 4.967 άτομα. Μετά την δημοσιοποίηση των πινάκων, δόθηκε ένα χρονικό περιθώριο 10 ημερών, κατά το οποίο υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός ενστάσεων, που ακόμη εκκρεμούν οι αποφάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στη συνέχεια όσοι προσληφθούν θα ακολουθήσουν συγκεκριμένη εκπαίδευση τεσσάρων μηνών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι αστυνομικοί των πανεπιστημίων δεν θα είναι έτοιμοι να μεταβούν στα ΑΕΙ πριν από την άνοιξη του 2022. Παράλληλα όμως θα πρέπει να προχωρήσουν και όλους οι αλλαγές και τα έργα υποδομής στα πανεπιστήμια όπως μαγνητικές πύλες, κάμερες ασφαλείας και χώροι εγκατάστασης των ίδιων και των κέντρων επιχειρήσεων που έχουν εξαγγελθεί. Μία ακόμη καθυστέρηση παρατηρείται στην κατάρτιση ειδικών σχεδίων ασφαλείας και επέμβασης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην περίπτωση που εξελίσσονται έκνομες ενέργειες. Τα συγκεκριμένα σχέδια περιλαμβάνουν την χαρτογράφηση πανεπιστημίων εσωτερικά και εξωτερικά, τις εισόδους πρόσφορης πρόσβασης αστυνομικών δυνάμεων, τις ομάδες κρούσης που μπορεί να απαιτηθούν.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα στελεχώσουν στο μέλλον την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), είναι 1.033 Ειδικοί Φρουροί. Την πρόσληψη, εκπαίδευση και την παροχή του εξοπλισμού τους έχει αναλάβει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.